Toneel is wel leuk

Je wilt wel naar het theater, maar je durft niet, want hoe kies je uit het enorme aanbod een voorstelling die bij je past? NRC wijst de weg.

Door Annet Veenstra en Herien Wensink

Vingers opsteken: wie wil heus wel naar toneel maar heeft geen benul hoe, wat of waar? Je bent niet alleen: SCP-onderzoek uit 2013 toonde aan dat 51 procent van de Nederlanders weliswaar interesse heeft in toneel, maar slechts 17 procent echt gaat. Gek is dat niet: het gesubsidieerde theatercircuit is soms een ondoordringbaar woud, met al die verschillende gezelschappen en (vaak) nietszeggende titels. Op initiatief van Nederlandse gezelschappen en podia onderzocht een onafhankelijke commissie onder leiding van oud-minister Guusje ter Horst het publieksbereik van het gesubsidieerde theater, en vooral ook de groeipotentie. NRC grijpt dit moment aan om lezers met latente theaternieuwsgierigheid, maar te weinig tijd, fut en knowhow, een eindje op weg te helpen. Welke voorstelling past bij jou? Uit het gesubsidieerde theateraanbod van dit seizoen stelden we een kijkwijzer samen met de producties die wij het mooist vinden of waar we veel van verwachten. Lees, vergelijk en laat je inspireren. Want, toegegeven: een verkeerde keus kan leiden tot een akelig toneeltrauma. Maar wij weten ook: een goeie ervaring leidt gegarandeerd tot levenslange liefde.

    • Annet Veenstra
    • en Herien Wensink