Tientallen voetbalbestuurders uit Latijns-Amerika aangeklaagd

Terwijl de FIFA-top instemde met hervormingen, kwam de VS met een nieuwe aanklacht tegen 16 corrupte officials.

De nu geschorste FIFA-voorzitter Sepp Blatter (links) benoemtJuan Angel Napout tot lid van het uitvoerend comité, in mei. Napout werd gisteren gearresteerd. Foto Fabrice Coffrini/AFP

Het had de dag moeten worden waarop de FIFA in Zürich een nieuw tijdperk zou inluiden. Meer transparantie over salarissen, meer vrouwelijke bestuurders en minder macht voor de hoogstgeplaatste bestuurders. Maar de hervormingsplannen werden overschaduwd door de openbaring van een nieuwe megazaak van de FBI. Een nieuwe bom onder ’s werelds hoogste voetbalorgaan.

Gisteren maakte de Amerikaanse procureur-generaal Loretta Lynch bekend dat ze nog eens zestien andere bestuurders aanklaagt vanwege corruptie binnen de wereldvoetbalbond. Ze worden beschuldigd van afpersing, witwassen en het aannemen van steekpenningen. De aanklacht is een vervolg op de arrestatieronde in mei, toen al negen andere FIFA-officials werden aangemerkt als verdachten.

Samen vormden ze 24 jaar lang een netwerk waarin meer dan 200 miljoen dollar is verduisterd en witgewassen. De opbrengst kwam voornamelijk voort uit de toewijzing van lucratieve uitzend- en marketingrechten van toernooien en wedstrijden in Zuid- en Midden-Amerika. Volgens de aanklacht van de FBI sloten ze allianties met „gewetenloze sportmarketeers” die de concurrentie voorbleven middels steekpenningen. De zelfverrijking van de bestuurders liep in gelijke tred met de toegenomen commercialisering van het voetbal.

De hoogstgeplaatste officials onder de nieuwe verdachten zijn de Hondurees Alfred Hawit en Juan Angel Napout uit Paraguay. De twee vicevoorzitters van de FIFA werden gisterochtend aangehouden in een hotel in Zürich, waar zij verbleven voor de tweedaagse hervormingsbijeenkomst van FIFA’s dagelijks bestuur. Hawit is voorzitter van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond Concacaf, Napout van de Zuid-Amerikaanse Conmebol. Het zijn mannen met dezelfde statuur als Michel Platini, die als voorzitter van de UEFA eveneens in de één na hoogste toplaag zit.

Texeira vluchtte naar Miami

Andere grote namen zijn Ricardo Texeira en Marco Polo del Nero, respectievelijk de oude en nieuwe voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond. Beiden deden al hun best om uit handen te blijven van de Amerikanen. Na de aanhoudingen in mei ontvluchtte Texeira zijn villa in Miami, die hij ooit kocht van toptennisster Anna Koernikova, terwijl Polo del Nero op diezelfde dag in mei de eerste de beste vlucht naar Brazilië nam toen hij aan het ontbijt hoorde van de inval.

Vrijwel alle aangehouden mannen komen uit Midden- en Zuid-Amerika; vooral voetbalofficials, ook marketeers, een rechter uit Guatemala en oud-president Rafael Callejas van Honduras.

Des te duidelijker is het dat geen enkele bobo zich nog onschendbaar kan wanen. Opnieuw heeft de FBI bewijzen vergaard waaruit blijkt dat corruptie en fraude wijdvertakt zijn in de hoogste kringen van de mondiale voetbalbond. Mede dankzij de Amerikaan Chuck Blazer, een afvallige binnen de FIFA-familie die in ruil voor strafvermindering een kroongetuigenis heeft afgelegd. Blazer was tot 2013 lid van het dagelijks bestuur. Ook een voormalige bondsvoorzitter van Chili zou een informantenrol vervullen.

Procureur-generaal Loretta Lynch: „We zijn vastberaden deze welig tierende corruptie te beëindigen. Niet alleen vanwege de omvang en de brutaliteit ervan, ook omdat hiermee internationale verdragen zijn geschonden.” Ze richtte zich tot alle schuldigen die zich schuilhouden: „U zult niet aan onze aandacht ontsnappen.”

Volgens de FBI hebben acht eerdere verdachten bekend, onder wie Jeffrey Webb, een voormalige vicevoorzitter afkomstig van de Kaaimaneilanden. Er zijn nu 41 betrokkenen in de zaak. Twaalf van hen zijn schuldig verklaard. Zij hebben ermee ingestemd 190 miljoen dollar terug te betalen.

De FBI kon een onderzoek beginnen doordat de fraude zou hebben plaatsgevonden via Amerikaanse betalingskanalen. „De brutaliteit waarmee deze individuen de integriteit van het financiële systeem hebben geschonden, is alarmerend”, zei chef Richard Weber van de Amerikaanse financiële opsporingsautoriteiten. „Het is een eyeopener voor iedereen dat dergelijke hebzucht en corruptie zich ongezien in het daglicht voltrokken van ’s werelds populairste sport.”

    • Fabian van der Poll