Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Televisievriendjes

Alle tijdschriften hebben het moeilijk, behalve de kut-tijdschriften. Om die trend te onderstrepen nodigde juryvoorzitter Albert Verlinde van de Mercurs-awards, de ‘Oscars van de tijdschriftenbranche’ die volgende week worden uitgereikt, Wendy van Dijk uit aan de desk van RTL Boulevard. Wendy, niet de persoon maar de glossy, bestond een jaar. Er waren vijf nummers verschenen en de formule was dat haar televisievriendjes – en die van haar man, RTL-baas Erland Galjaard – mochten uitleggen hoe kwetsbaar, dapper, stoer, gelukkig en optimistisch ze (ondanks alles) zijn.

Wendy dartelde met een blij gezicht de studio binnen. De vraag was niet of ze veren in haar kontje ging krijgen, maar hoeveel.

„Ik heb dat blad zitten lezen”, zei Albert Verlinde met een gezicht alsof hij een chocolaatje had gegeten, „ik vind de cover echt fan-tas-tisch!!”

Hij hield het tijdschrift voor de camera. In beeld verscheen een foto van Wendy van Dijk met haar dochtertje op de schouders.

In de studio gebeurde iets bijzonders: er werd een tijdschrift doorgegeven.

„Het zijn heel afwisselende nummers die jullie van de Wendy maken”, zei Albert. „Hoe bedenk je nou iedere keer in welk kader we het blad van dat kwartaal moeten zien?”

Wendy legde uit dat het maken van een tijdschrift vooral een kwestie van ‘voelen’ is.

„Gedurende het proces gebeurt er iets. In verband met de feestdagen kwamen we dit keer uit op ‘samen vieren, samen zorgen’ als thema.”

De bodem was nog niet in zicht.

Dat je zoiets verzon en dat je er dan toch zo ‘fris en fruitig’ uitzag, hoe kan dat, wilde Albert weten.

„Een tijdschrift maken is een kwestie van plannen”, zei Wendy. „Het inhoudelijke werk – nalezen, controleren en bijsturen – kan thuis.”

Daphne Dekkers, ook een trouwe lezer, was helemaal ondersteboven van het niet-kritische gesprek van Wendy met haar goede vriend Martijn Krabbé in de nieuwste Wendy. „Knap gedaan, vooral omdat hij zo’n pittig jaar achter de rug heeft.”

Wendy bedankte Daphne voor het compliment en vatte daarna alle interviews in alle tot dan verschenen nummers van Wendy in een zin samen: „Geluk is samenzijn met de mensen van wie je houdt, dat is het aller-aller-belangrijkste.”

Dat dus en elke keer hetzelfde hoofd op de cover, zo maak je dus een succesvol tijdschrift. Een relatie met de baas van RTL kan qua promotie ook geen kwaad, maar het kan natuurlijk ook dat Albert Verlinde en Daphne Dekkers Wendy echt een heel goed tijdschrift vinden.

    • Marcel van Roosmalen