‘Spaanse bond zet Real Madrid uit de Spaanse beker’

De club stelde deze week in de beker een speler op die eigenlijk geschorst was.

De Russische Denis Gerisjev (links) in actie tegen Cadiz. Foto Ramon Rios / EPA

Real Madrid mag niet meer meedoen in de strijd om de Spaanse beker. De Spaanse voetbalbond heeft de club vrijdag uit het toernooi gezet omdat Real tijdens een bekerduel een speler opstelde die eigenlijk geschorst was. Tegenstander Cadiz gaat nu waarschijnlijk door naar de achtste finales, zo meldt de sportkrant Marca.

Het besluit van de Spaanse bond hing eigenlijk al in de lucht sinds woensdagavond, toen Real tegen Cadiz speelde in de beker. Dat duel wonnen de Madrilenen weliswaar met 3-1, maar al vrij snel bleek dat trainer Rafael Benítez een ‘illegale speler’ had opgesteld. Het ging om Denis Gerisjev, basisspeler en doelpuntenmaker in het bekerduel.

Als huurspeler van Villareal incasseerde Gerisjev vorig seizoen namelijk drie gele kaarten in de beker, waardoor hij geschorst was voor het eerstvolgende duel. Volgens clubvoorzitter Florentino Perez hadden zowel Real als Gerisjev daarvan op de hoogte gebracht moeten worden. De club gaat daarom in beroep, schrijft Marca.

Twitter avatar InfostradaLive Infostrada Sports Real Madrid are eliminated from #CopadelRey. Rafael Benítez has now been kicked out twice in the cup. First time with Valencia in 2001/02

In Nederland deed zich vorige maand een vergelijkbaar incident voor, toen amateurclub Kozakken Boys een geschorste speler opstelde in het bekerduel tegen HBS. De Kozakken Boys wonnen dat duel maar werden nadien uit het bekertoernooi gezet door de KNVB. De burgerrechter draaide dat besluit vrijdag terug, waardoor de club uit Werkendam alsnog doorgaat naar de achtste finales.

    • Joost Pijpker