Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Slaapproblemen? Luister deze tergend saaie podcast

De podcast Sleep With Me is zo oninteressant mogelijk en daarom enorm populair op iTunes.

De podcast Sleep with me van Drew Ackerman is steeds populairder aan het worden. Alleen hebben veel van de liefhebbers waarschijnlijk nooit het einde van een aflevering gehoord. De uitzendingen zijn namelijk zo saai dat luisteraars in slaap vallen. Expres.

De podcast - die sinds 2014 bestaat - staat inmiddels bij de meest populaire healthpodcasts op iTunes. Ackerman vertelt met een dromerige stem een bijzonder oninteressant verhaal. Hij praat bijvoorbeeld over Britney Gallivan, een scholier die bewees dat je een stukje papier vaker kan vouwen dan daarvoor werd aangenomen. Of hij houdt een monoloog over liedjes over zombies. Een aflevering wijdde hij aan een koninklijke kat uit The Game of Thrones.

Sommige van de zinnen van Ackerman lijken maar niet te eindigen. Soms lijkt hij geen enkel punt te maken in zijn verhaal. De tekst is expres net interessant genoeg om luisteraars af te leiden van hun eventuele zorgen, maar lang niet boeiend genoeg om ze wakker te houden.

Rond een derde van de Nederlanders heeft slaapproblemen. Heb jij onze slaaptest al gedaan? En lees hier onze slaaptips

Op gevoel

“Ik ben dankbaar als je luistert, maar nog dankbaarder als je slaapt zodat je goed voorbereid bent op de aankomende week,” staat in een begeleidende tekst bij de podcasts. In een interview met Motherboard van Vice, vertelt Ackerman dat hij geen achtergrond heeft in de wetenschap, maar het “op gevoel” doet. “Ik begrijp niet echt hoe het werkt, of waarom het werkt.”

Ackerman had zelf in zijn jeugd problemen met in slaap vallen, hij vond het lastig zijn gedachten “rustig te krijgen”. Hij deelde een slaapkamer met zijn broer. Als beiden niet konden slapen, vertelden ze elkaar saaie verhalen in de hoop dat de ander in slaap zou vallen.