Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Scott Weiland van Stone Temple Pilots overleden

Weiland overleed in een tourbus in zijn slaap. De oorzaak van zijn dood is nog onduidelijk.

Scott Weiland tijdens een optreden van Velvet Revolver in 2007.
Scott Weiland tijdens een optreden van Velvet Revolver in 2007. Foto Shawn Thew / EPA

Scott Weiland, de zanger bekend van de Amerikaanse rockgroep Stone Temple Pilots en van de supergroep Velvet Revolver, is overleden. Weiland haalde in Nederland in 1993 één keer de hitlijsten met het nummer Plush. Hij is 48 jaar geworden.

Stone Temple Pilots debuteerde in 1992 met het album Core, waarvan miljoenen exemplaren werden verkocht. De band gaf ook optredens in Nederland, zoals in 1994 in Paradiso. NRC was erbij, en recenseerde het concert:

“Weiland combineert de modieuze zwaarmoedigheid van het grunge-tijdperk met een vleugje mysterie à la R.E.M.’s Michael Stipe, terwijl zijn getergde en onvaste stemgeluid in de verte aan Kurt Cobain doet denken.”

Naast de Stone Temple Pilots zong Weiland van 2002 tot 2008 ook in de supergroep Velvet Revolver, met daarin onder anderen ook Slash van Guns N’ Roses. Ook maakte hij enkele soloalbums. Weiland worstelde jarenlang met drugsgebruik. Weiland overleed in zijn slaap, in een tourbus waarmee hij op weg was voor zijn band The Wildabouts. De oorzaak van zijn dood is nog onduidelijk.