Scott Weiland in 2000: gevangene 6158735 is clean

Rolling Stone maakte in 2000 een fraai profiel over de overleden rockzanger.

Scott Weiland als voorman van Velvet Revolver. Foto ANP/EPA/Soeren Stache

De vanochtend overleden zanger Scott Weiland laat een erfenis achter van een reeks robuuste rock- en grungeplaten. Maar misschien dat hij nog wel meer herinnerd zal worden om zijn strijd tegen heroïne, de drug waar hij sinds de vroege jaren negentig aan verslaafd was.

Rolling Stone schreef in 2000 een uitgebreid profiel over Weiland - en eigenlijk ook The Stone Temple Pilots. De hoogtijdagen van het op de grungehype meeliftende succesalbum Core (1992) zijn dan allang voorbij en Weiland heeft net een celstraf uitgezeten wegens drugsbezit.

Hij is in de gevangenis afgekickt, een besluit dat hij direct op de eerste dag in de cel heeft genomen. Zijn buurman zit bij de Mexicaanse maffia en kan van alles regelen. Hij is fan namelijk, doet het dus graag voor Weiland. De zanger weigert, ook al is de drang om te gebruiken nu het grootst:

“That was, the most pivotal moment of my life – turning down drugs when I knew that they would at least temporarily shut my mind off.”

Als Rolling Stone het profiel schrijft is Weiland klaar voor een nieuw, clean leven. Hij maakt zich op voor de tweede show met Stone Temple Pilots sinds hij vrij is, en de band is bezig met de comeback. Weiland is nerveus, om de dingen die hij eerder heeft gedaan, en om wat er nu gaat gebeuren. Zit de wereld nog wel te wachten op Stone Temple Pilots? En belangrijker: op hem?

    • Philippus Zandstra