‘Schutters San Bernardino waren IS-aanhangers’

Het Amerikaans-Pakistaanse stel is verantwoordelijk voor de dodelijkste schietpartij in de VS sinds 2012.

Politieagenten inspecteren de omgeving na de schietpartij woensdag. Eugene Garcia/ EPA

Een nieuwsagentschap dat Islamitische Staat steunt, The Aamaq news, heeft vrijdag op de website verklaard dat de twee schutters die woensdag een bloedbad veroorzaakten in San Bernardino aanhangers van IS zijn. Dat meldt Reuters.

Volgens het persbureau denken daarnaast Amerikaanse opsporingsautoriteiten dat Tashfeen Malik (27) op Facebook trouw heeft gezworen aan IS.

Vrijdagavond deelde de FBI officieel mede dat de aanslag wordt onderzocht als terroristische daad. Er zijn volgens FBI-directeur James Comey echter geen aanwijzingen dat het stel werd aangestuurd door IS.

Malik voerde met haar partner, Syed Farook (28), de aanval uit op een gehandicaptencentrum in Californië. Daarbij kwamen veertien personen om en raakten 21 mensen gewond. Het motief zou ook werkgerelateerd kunnen zijn, omdat Farook schoot op collega’s. Het duo werd doodgeschoten na een wilde achtervolging door de politie.

Bommen en kogels thuis

Het was duidelijk dat ze de aanval hadden voorbereid. Farook en Malik bezaten duizenden kogels, die ze grotendeels thuis bewaarden. In de buurt van de plek van de schietpartij werd in een auto een staafbom aangetroffen, bij het duo thuis werden nog meer bommen gevonden.

De aanslag was de dodelijkste schietpartij in de VS sinds 2012. De schietpartij kwam op een moment van diepe polarisatie in de VS over zowel wapenbezit als terrorisme.

    • Liza van Lonkhuyzen