Schuldeisers failliete DSB zien al hun geld terug

Vrijwel alle schuldeisers van de in 2009 omgevallen DSB Bank krijgen al hun geld terug. De curatoren komen met een aanbod waarbij gedupeerden van het faillissement hun volledige vordering uitgekeerd krijgen, op voorwaarde dat ze afzien van rente en andere aanspraken.

Het gaat onder meer om 8.000 klanten die meer dan 100.000 euro op hun rekening hadden staan, toen de bank van Dirk Scheringa failliet ging. Verder betreft het aanbod 500 vroegere leveranciers van DSB en 22.000 polisklanten waarbij de bank destijds veel te veel provisie heeft gerekend. Zij konden afgelopen tijd een schadeclaim indienen ter compensatie.

De meeste schuldeisers hadden al zo’n driekwart van hun geld terug. De curatoren willen nu de resterende 90 miljoen euro uitkeren.

Bijzonder is dat ook ruim 300 achtergestelde depositohouders hun vordering helemaal terugzien. Dit is opmerkelijk omdat de curatoren hun schuld bij De Nederlandsche Bank (DNB) nog niet vereffenen. DNB, die namens de overige banken destijds alle DSB-klanten vergoedde met minder dan 100.000 euro op hun rekening, staat eigenlijk eerder in de rij als het om terugbetalen gaat.

Curator Rutger Schimmelpenninck is blij dat de claims van particulieren nu allemaal afgewikkeld kunnen worden. „Niemand had dat zes jaar geleden gedacht”, zegt hij. Daarmee is de afhandeling van het faillissement van DSB alleen nog lang niet klaar.

Er rest nog een schuld van 900 miljoen euro aan DNB, een ‘superachtergestelde’ lening van dik 30 miljoen bij financiële partijen en nog zo’n 2,6 miljard aan overige schulden. Schimmelpenninck heeft goede hoop alle schuldeisers op termijn ook nog af te kunnen lossen. Hij krijgt nog elke maand geld in het laatje. Dit komt omdat de boedel van DSB nog zo’n 77.000 leningen heeft uitstaan. Die zijn samen goed voor 3,9 miljard euro.

De Stichting Steunfonds Probleemhypotheken, die veel schuleisers vertegenwoordigt, spreekt van een „waardevol aanbod”. (ANP)