Schoon schip, maar zij zijn te laat

Op de dag dat het bestuur van de FIFA instemde met hervormingsmaatregelen, volgde een nieuwe reeks aanklachten.

Sepp Blatter (links) benoemt hier afgelopen mei Juan Angel Napout als nieuwe voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond. Beiden worden nu verdacht van corruptie.

Na zeven eerdere aanhoudingen in het luxueuze vijfsterrenhotel Baur au Lac aan het Meer van Zürich heeft de Zwitserse politie er gisteren opnieuw twee hooggeplaatste FIFA-officials van hun bed gelicht: de Hondurees Alfredo Hawit en Juan Angel Napout uit Paraguay. Hawit is voorzitter van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF en Napout van de Zuid-Amerikaanse CONMEBOL.

En dat uitgerekend op de dag dat de overige bestuurders akkoord gingen met hervormingsplannen om schoon schip te maken. Er komt meer transparantie over salarissen, een maximale zittingstermijn voor de topmannen (12 jaar) en de FIFA wil dat er meer vrouwen zitting nemen in het bestuur van de zes confederaties. Op de persconferentie na afloop verwees waarnemend voorzitter Issa Hayatou nog naar de arrestaties: „Die onderstrepen het belang van een compleet hervormingsprogramma.”

Hawit en Napout werden aangehouden op verzoek van de Amerikaanse justitie, die een groot onderzoek uitvoert naar corruptiepraktijken binnen de FIFA. Net als de zeven officials die in mei werden aangehouden in Zürich, worden zij verdacht van het aannemen van steekpenningen rond de toewijzing van uitzend- en marketingrechten rond grote voetbaltoernooien.

Het zijn de hoogst geplaatste verdachte officials tot nu toe in het Amerikaanse onderzoek. Naast de invloedrijke posities op hun eigen continent zetelen Hawit en Napout als vicevoorzitter in het uitvoerend comité (dagelijks bestuur) van de FIFA. Mannen met dezelfde statuur als Michel Platini, die als voorzitter van de UEFA eveneens in de één na hoogste toplaag zit.

De aanhoudingen volgden op de zeven arrestaties die in mei plaatsvonden in het Baur au Lac. Grootste vis toen was Jeffrey Webb, de voorganger van Hawit als hoofd van de CONCACAF. Hij is inmiddels uitgeleverd aan de VS, evenals Eugenio Figueredo, oud-voorzitter van de CONMEBOL. Julio Rocha, voormalig bestuurder namens Centraal-Amerika, ging akkoord met uitlevering aan zijn thuisland Nicaragua. De rest zit nog altijd vast in Zwitserland.

Uitgeleverd of vrij op borgtocht

Hoewel een deel daarvan zijn uitlevering aanvecht uit vrees voor vervolging, is de kans klein dat de Zwitserse justitie hun beroep inwilligt. Tot op heden kunnen de Amerikanen hun aanklachten voldoende onderbouwen. Procureur-generaal Loretta Lynch kon een onderzoek beginnen doordat de omkoping zou hebben plaatsgevonden via Amerikaanse betalingskanalen.

Elders ter wereld werd ook de voormalige FIFA-topman Jack Warner aangehouden. Hij is inmiddels op borgtocht vrijgelaten uit de gevangenis in zijn thuisland Trinidad en Tobago. De borgsom betrof zo’n 400.000 euro. Een schijntje vergeleken met de 9 miljoen euro die hij aan steekpenningen zou hebben aangenomen. Zelf ontkent hij.

De sjoemelpraktijken binnen ’s werelds grootste voetbalorgaan lagen ten grondslag aan de bestuursvergadering die gisteren en eergisteren plaatsvond in Zürich. Met de andere leden van het uitvoerend comité zouden de inmiddels aangehouden Hawit en Napout stemmen over hervormingsplannen, die niet konden uitblijven nu meerdere landen de praktijken binnen de FIFA onderzoeken. Naast de Amerikanen openden ook de Zwitsers en Duitsers een onderzoek. De Zwitserse justitie richt zijn pijlen op FIFA-baas Sepp Blatter vanwege zijn dubieuze betaling aan UEFA-voorzitter Michel Platini, de Duitsers zijn mogelijk een smeergeldaffaire op het spoor rond de toewijzing van het WK 2006 in Duitsland.

Dit is een nieuw tijdperk

Terwijl Blatter begin 2016 zal aftreden – FIFA-leden kiezen dan een nieuwe voorzitter – proberen overgebleven leden van het uitvoerend comité schoon schip te maken middels hervormingen. Gisteren gingen ze daar in Zürich mee akkoord. Nu is het wachten op de stemming van de 209 lidstaten, gepland op 26 februari.

Voormalig IOC-directeur François Carrard, voorzitter van de hervormingscommissie bij de FIFA, sprak in zijn betoog van een eerste stap naar een nieuw tijdperk. Hij vergeleek het met een rijdende trein. De motor is inmiddels gestart. „Meerdere stations volgen, met het congres in februari als eerste stop.”

    • Fabian van der Poll