Rotterdammers zijn écht niet asociaal

Wat beweegt de Rotterdammers, wat is het gesprek van de dag? Elke week legt NRC betrokken stadsbewoners een actuele stelling voor. Reacties en nieuwe stellingen zijn welkom via rotterdam@nrc.nl

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat Rotterdammers minder geld uitgeven aan collectes dan inwoners van de meeste andere steden. Eerder verzetten Rotterdammers in de wijk Beverwaard in IJsselmonde zich hevig tegen de komst van een asielzoekerscentrum omdat ze vinden dat de wijk te zwak is om ze op te nemen. De vraag is daarom of Rotterdammers asociaal zijn. Of hebben ze het gewoon moeilijk?

Elora de Groote, student sociaal-pedagogische hulpverlening: „Rotterdammers met kritiek op het vluchtelingenbeleid zijn bang en bevooroordeeld. Ze lezen zich niet in en weten niet wat ze te wachten staat. Dat komt ook doordat de politici die besloten hebben over de komst van het azc in Beverwaard de taal van het volk niet spreken. Ze zijn hoog opgeleid, de meeste Rotterdammers zijn dat niet. Een politicus als Geert Wilders spreekt taal die ze wel begrijpen. Daarom geloven ze hem: of hij de waarheid nu spreekt of niet. De meeste andere politici spreken alleen de taal van een kleine groep.”

Bob Richters, eigenaar Hotspot Hutspot, keten van wijkrestaurants in Rotterdam waar kinderen leren koken en gratis mogen eten: „Rotterdammers zijn rauw en direct. Ze zeggen waar het op staat. Een groot deel van de bevolking staat op de overlevingsstand. Als je zelf te weinig geld hebt om je zaken op orde te krijgen, heb je geen ruimte om een ander te helpen. Asociaal zijn Rotterdammers niet. Toen ik bekend maakte dat ik mijn restaurant in Schiebroek moet sluiten boden buurtbewoners meteen hulp aan. De garage in de straat wil sponsoren, ook al is het maar een heel klein zaakje. Iemand start een crowdfunding-actie. Voetbaljournalist Emile Schelvis wil langs allerlei businessclubs om geld op te halen. Rotterdammers helpen hun medemens liever zelf.”

Dick Couvée, dominee bij de Pauluskerk: „Als je met Rotterdammers praat over de bed-bad-brood-regeling zeggen ze dat ze vinden dat iedereen recht heeft op een dak boven zijn hoofd. Alleen vinden ze dat de regering dat moet organiseren en betalen. Dat begrijp ik, zelf hebben ze er geen geld voor. Rotterdam is de stad waar het aantal arme mensen het snelst groeit. Maar ik krijg ook veel telefoontjes van burgers die graag een bijdrage willen leveren om vluchtelingen te helpen maar niet weten hoe. Dat de Beverwaarders geen azc in hun wijk willen begrijp ik. Ze zijn bang voor een terugval. Die wijk is net aan het opkrabbelen. Daar zou je geen azc moeten neerzetten.”

Hans Krijnsen, vrijwilliger bij boekhandel Boek met een Doel: „Rotterdammers doen wel aan liefdadigheid. Deze winkel wordt betaald door de eigenaar van printshop Easy Repro aan de Nieuwe Binnenweg. Hij vond dat het zo goed met zijn zaak ging dat hij een groter pand huurde. Daar past deze winkel in. De boeken krijgen we van Rotterdammers die ze al gelezen hebben. Daar vragen ze niets voor terug. Wij verkopen ze en maken de gehele opbrengst over aan goede doelen zoals De Zonnebloem en Warchild. Klanten vinden dat leuk en komen geregeld terug. We bestaan nu bijna twee jaar en we zien dat de opbrengst snel stijgt. Dit jaar maken we zeker 25.000 euro over.”

Anieke Wierenga, Kralingse en moeder van vier kinderen: „Zelf geef ik aan elke collectant die aan de deur komt. Je denkt al snel: ze staan daar in het donker in de kou. Maar als Rotterdammers die het zelf niet breed hebben niets geven, begrijp ik dat. Dat is niet asociaal. Mijn ervaring is dat Rotterdammers hartelijk zijn in direct contact. Ook denk ik dat Rotterdammers niets tegen vluchtelingen hebben. Maar zoals vrienden in Utrecht die vluchtelingengezinnen bij hen thuis uitnodigen en mee laten eten? Dat hoor ik hier nooit.”

    • Lucette Mascini