Oranje niet naar finale Hockey World League

Hockeymannen namen geen revanche na de desastreus verlopen WK-finale tegen Australië vorig jaar.

Mink Van Der Weerden (Ned) with Dylan Wotherspoon (Aus) tijdens de halve finale tussen de mannen van Australië en Nederland in het Hockey World League finaletoernooi Koen Suyk/ ANP

Oranje kan nog hooguit brons winnen in de eindronde van de Hockey World League (HWL). De mannen van bondscoach Max Caldas konden vrijdag tegen Australië geen revanche nemen voor de met 6-1 verloren WK-finale vorig jaar. In Raipur won Australië vrijdag in de halve finale met 3-2.

De nummers één en twee van de wereld speelden voor het eerst sinds die voor Nederland desastreus verlopen finale weer tegen elkaar. Australië domineerde in het eerste kwart, maar scoorde dankzij de reddingen van doelman Jaap Stockmann slechts één keer. Na een reeks ingrepen in de eerste minuten moest de keeper toch toezien hoe Dylan Wotherspoon wist te scooren.

Niet lang daarna werd het 2-0 door Daniel Beale die een rebound tot goal verwerkte, maar een treffer van Constantijn Jonker zorgde voor lucht bij Oranje. Nadat de verdediging van Australië een bal niet lekker wegwerkte, kon de speler van Kampong vanuit de tweede lijn scoren.

Na de rust nog hoop

Na de 2-2 van Mirco Pruijser kort na rust gloorde er hoop. De druk van Australië was afgenomen en Nederland dicteerde de wedstrijd.

Een vrij onverwachte goal van de Australische Matt Gohdes maakte aan die positiviteit een einde.

Ook drie strafcorners brachten geen gelijkmaker voor Oranje. Australië speelde de wedstrijd rustig uit, een slotoffensief van Nederland mocht niet baten.

“Ik had veel te doen vandaag, ik ben teleurgesteld met dit verlies”, zei Stockmann achteraf. “In het eerste kwart waren we nergens, maar we kwamen terug en uiteindelijk speelden we goed. In de laatste tien minuten hoop je toch nog gelijk te komen.” (ANP)