Nieuwe campagne Frankrijk: Hoe overleef je een aanslag?

Sluit jezelf op en zet de trilstand van je telefoon uit.

De laatste stap: "Alarmeer en volg de instructies van de hulpdiensten" Foto Siglab

Drie weken na de aanslagen in Parijs is nog altijd de noodtoestand van kracht in Frankrijk. Nu is de Franse regering ook een voorlichtingscampagne begonnen over hoe je de meeste kans hebt een terroristische aanslag te overleven. Op een nieuwe website worden de overlevingstips in een infographic gepresenteerd. De tips worden ook als poster verspreid op stations en in universiteiten, grote winkels en musea.

Het advies is gebaseerd op drie stappen: vluchten, verstoppen en de hulpdiensten alarmeren. Als je je bijvoorbeeld moet verstoppen tijdens een aanval, schakel dan het geluid en de trilfunctie van je mobiele telefoon uit, zodat je daar niet door verraden kan worden.

Foto Siglab

Eén van de stappen in de nieuwe campagne. Foto Siglab

 1. Dit is de afbeelding voor de stap ‘verstoppen’. In de instructies staat:
  1. Sluit jezelf in en barricadeer de ingang
  2. Schakel het licht en het geluid van apparaten uit
  3. Ga weg van ramen en ga op de grond liggen
  4. Zo niet, verstop je dan achter een stevig opstakel (muur, pilaar…)
  5. Schakel in elk geval het geluid en de trilstand van je mobiele telefoon uit.

De komende maanden zal de campagne worden uitgebreid met de verspreiding van video’s en gidsen met advies. De Franse regering wil met de campagne een ‘cultuur van veiligheid’ bevorderen. In het land is nog steeds veel angst voor terroristische aanslagen. Zo sprak de Franse premier Manuel Valls op BFM TV over “een blijvende dreiging waar we mee zullen moeten leren leven”.

  • Wouter van Dijke