Slachtoffers gijzeling Olympische Spelen 1972 zijn gemarteld, zeggen nabestaanden

Politiemensen tijdens de gijzeling

De Israëlische sporters die tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München werden gegijzeld en vermoord door de Palestijnse terreurgroep Zwarte September, zijn volgens familieleden gemarteld. Zij verklaren dat in de documentaire Munich 1972 & Beyond die volgend jaar uitkomt. In The New York Times vertellen de weduwes Ankie Spitzer en Ilana Romano over de gruweldaden op basis van foto’s die zij twintig jaar na het drama, waarbij elf Israëliërs het leven lieten, via een anonieme bron kregen toegespeeld. Tot die tijd hadden de Duitse autoriteiten het bestaan van foto’s ontkend. Toen Spitzer en Romano – die beiden nog steeds strijden voor erkenning van de gedode Israëliërs – in 1992 de foto’s onder ogen kregen, waren ze geschokt. Ze ontdekten dat de gegijzelden waren gemarteld. De gewichtheffer Romano, die werd neergeschoten toen hij een terrorist poogde te overmeesteren, blijkt zelfs te zijn gecastreerd. Het is niet duidelijk of hij op dat moment nog leefde. The New York Times heeft de foto’s niet afgedrukt, omdat ze te gruwelijk werden bevonden. Spitzer, de Nederlandse weduwe van schermcoach André Spitzer, voert al decennialang een verbeten strijd met het Internationaal Olympisch Comité om tijdens de openingsceremonies van Olympische Spelen de slachtoffers van ‘München’ te gedenken. Tot op heden tevergeefs. (NRC)