Morrissey wint Bad Sex Award

Wordt de Bad Sex Award volgend jaar nog wel uitgereikt? De prijs, waarmee het Engelse Literary Review sinds 1993 slechte literaire seksscènes probeert uit bannen, leek in 2015 eindelijk in haar opzet geslaagd. Want er zat dit jaar nog maar één grote naam tussen de genomineerde auteurs, nota bene van een popzanger: Stephen Morrissey. Dinsdagavond won de voormalig frontman van The Smiths de prijs, voor een scène uit zijn romandebuut List of the Lost.

In die ‘bekroonde’ scène rollen de atleet Ezra en zijn vriendin Eliza zich in ‘een giechelende sneeuwbal van volslanke copulatie en schreeuwen ze terwijl ze elkaar speels bijten in een gevaarlijke achtbaan van seksueel gewelddadige rotatie’. Morrissey maakte zich een gedoodverfde winnaar door te schrijven over de ‘bolvormige begroeting’, die de spanning tussen beide personages opvoert ‘terwijl hij zich een weg baant tot in iedere spier van Eliza’s lichaam, behalve de centrale zone.’

Morrissey werd eind oktober al getipt voor de prijs. Deze krant schreef dat de scène in List of the Lost, een roman over een veelbelovend estafetteteam van een Amerikaanse oostkustuniversiteit, ‘ongetwijfeld hoge ogen zal gooien’ bij de Bad Sex Award. De roman zelf werd, mede door de ‘vreemde’ en ‘barokke’ stijl, bekroond met één bal.

    • Roderick Nieuwenhuis