Dodental overstromingen in India richting 300

Het zijn de zwaarste buien in honderd jaar. Slechte infrastructuur zou overstromingen in de hand werken.

Een Indiase man met containers waadt door de straten van Chennai. Foto AFP

De regenval en overstromingen die het zuiden van India weken teisteren hebben al aan bijna driehonderd mensen het leven gekost. India heeft jaarlijks last van extreme moessonregens, maar in honderd jaar regende het niet zo hard als deze week, volgens persbureau AP.

Vooral de zuidoostelijke provincie Tamil Nadu heeft te kampen met zware regenval. Tienduizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten of zijn klem komen te zitten door het stijgende water. Een miljoen mensen zouden direct zijn getroffen door het extreme weer.

De Indiase regering heeft 97 kampen opgezet, waar 62.000 mensen onderdak kunnen vinden, meldt Reuters. Lokale bewoners klagen wel over de gebrekkige en trage hulp van de overheid. Sommigen konden pas na dagen per boot of helikopter gered worden, verstoken van onderdak en eten.

Overheidshulp

In de provinciehoofdstad Chennai (voorheen Madras) viel deze week veertig centimeter regen in 24 uur. Het is nu een dag droog, maar het vliegveld is nog enkele dagen dicht en de spoorwegen staan nog blank. De elektriciteit in de miljoenenhoofdstad is afgesloten om elektrocutie te voorkomen. Veertien patiënten op de intensive care van het MIOT International-ziekenhuis overleden nadat generatoren uitvielen, volgens een plaatselijke arts tegen persbureau Reuters.

Chennai is de op vier na grootste stad van India. De met vuilnis verstopte afvoeren en haastig opgetrokken gebouwen langs wateren maken de stad kwetsbaar voor overstromingen. Volgens de gemeente staan er meer dan 150.000 illegale gebouwen in de stad en zijn meer dan driehonderd waterreservoirs, kanalen en meren drooggelegd, meldt de BBC.

Meer regen

Volgens het meteorologisch instituut van India zijn de zwaarste buien voorbij, maar krijgt de regio meer (onweers)buien te verduren.

De Indiase premier Modi, die aanwezig was bij de klimaattop in Parijs, weet de zware overstromingen al aan de klimaatverandering. Hij heeft 150 miljoen dollar (bijna 140 miljoen euro) euro beloofd voor de wederopbouw.

Chennai, in het zuidoosten van India:

    • Menno Sedee