Kabinet neemt ‘komende weken’ besluit over Syrië

Sinds deze week is er bij het kabinet door een officieel verzoek van de Amerikanen sprake van “nieuw weegmoment”.

Minister Hennis (Defensie, VVD) zei dat het nog onduidelijk is wanneer het kabinet precies een besluit neemt over bombardementen op Syrië. Foto ANP / Bart Maat

Het kabinet neemt “de komende weken” een besluit over of Nederland ook doelen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië gaat bombarderen. Dat zei minister Hennis (Defensie, VVD) vanochtend voor aanvang van de ministerraad. Volgens haar collega Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) staat het kabinet voor een “zeer verantwoordelijk” besluit en daarom kan een beslissing nog even op zich laten wachten. Dat het kabinet de tijd neemet voor een besluit, bevestigde premier Rutte vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie.

In een Kamerdebat gisteravond werd duidelijk dat het kabinet, nadat het eerder zeer terughoudend was, nu serieus overweegt om IS naast Irak ook in Syrië te gaan bombarderen. Koenders meldde de Kamer dat Nederland deze week een officieel verzoek van de Amerikanen heeft ontvangen om de strijd tegen IS te “intensiveren”. Hij wilde hier niet verder in detail op ingaan, maar bekend is dat de Amerikanen al langer willen dat de Nederlandse F16’s die nu al in Irak actief zijn, ook bombardementen boven Syrië gaan uitvoeren omdat IS vooral vanuit dat land opereert. Rutte zei vanmiddag dat het Amerikaanse verzoek ook aan andere landen is gedaan.

‘Nieuw weegmoment’ voor kabinet

Koenders zei in de Kamer dat er wat het kabinet betreft nu “een nieuw weegmoment” is. Naast het verzoek van de Amerikanen speelt mee dat het Verenigd Koninkrijk ook deze week besloot boven Syrië te gaan bombarderen en Duitsland naar verwachting vandaag aankondigt verkenningsvluchten boven het land te gaan uitvoeren. Een van de zaken die het kabinet bij de besluitvorming wil betrekken is wat de toegevoegde waarde van een “kleine speler” als Nederland kan zijn.

Binnen de coalitie ligt bombarderen boven Syrië heel gevoelig. De VVD vindt dat Nederland ook in Syrië moet bombarderen omdat de grens tussen dat land en Irak is vervaagd, de PvdA aarzelt en vindt dat de nadruk vooral moet worden gelegd op het vinden van een politieke oplossing. Kamerlid Michiel Servaes zei vanochtend tegen de NOS wel dat het verzoek van de Amerikanen “serieus” moet worden bekeken. Rutte benadrukte dat het echt aan het kabinet is om een besluit te nemen. Hij zei wel parlementair draagvlak belangrijk te vinden.

Defensieminister Hennis zei vanochtend dat het nog onduidelijk is wanneer het kabinet precies een besluit neemt en dat er nog geen toezeggingen aan de Amerikanen zijn gedaan. Koenders zei dat het kabinet de opties “rustig” gaat bekijken. De minister benadrukte dat bombarderen niet het enige middel in de “zeer ingewikkelde strijd” tegen IS is. Andere middelen zijn het “afknijpen van olieinkomsten en financiën”.

    • Pim van den Dool