Jaar cel en tbs voor mishandeling conductrice

De straf die de rechter heeft opgelegd komt overeen met de eis van het OM.

Archiefbeeld van NS-medewerkers op station Hoofddorp.
Archiefbeeld van NS-medewerkers op station Hoofddorp. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Swendly R., de 27-jarige man die in maart van dit jaar een conductrice mishandelde, heeft een jaar cel met tbs gekregen. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte de vrouw zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht. Ze wordt mogelijk nooit meer de oude, aldus de rechtbank. R. moet de conductrice ook een schadevergoeding betalen van €25.752,83. De straf komt overeen met de eis van justitie.

De conductrice werd aangevallen nadat ze had geprobeerd R. bij het eindstation Hoofddorp de trein uit te zetten. Toen hij dat weigerde, zette ze zijn spullen buiten. Het laatste dat ze zich zegt te herinneren is dat de hij haar vanuit de deuropening van de trein stond uit te schelden. Ze liep een verbrijzelde bovenkaak, jukboog, oogkas en neus op.

Opluchting

Het OM had een jaar onvoorwaardelijke celstraf en tbs met dwangverpleging geëist voor het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De geestestoestand van de verdachte, maar ook het feit dat de conductrice een publieke taak heeft, zei de officier van justitie daarin meegenomen te hebben. Swendly R. is volgens ANP dakloos en zou een lang strafblad hebben. Volgens het Pieter Baan Centrum is hij “ten minste verminderd toerekeningsvatbaar”.

De conductrice en ongeveer twintig aanwezig NS-medewerkers reageerden volgens ANP opgelucht op de uitspraak. Er werd geapplaudisseerd.

Maatregelen

De mishandeling was voor de overheid en de NS aanleiding om extra maatregelen te treffen die agressie tegen NS-personeel tegen moeten gaan. Op de twintig grootste stations komt een stationsagent, de toegangspoortjes worden zo snel mogelijk gesloten en het reis- en stationsverbod worden versneld ingevoerd. Ook komt er meer camerabewaking.