‘In Hoogeveen is hartstikke veel te doen’

Sfeervol Hoogeveen bij avondlicht. Foto: Kim Stellingwerf

Kim Stellingwerf wint de publieksprijs van november in NRC’s fotowedstrijd, met 1835 stemmen. Het thema was ‘Mijn stad – Mijn dorp’.

Met haar inzending ‘Sfeervol Hoogeveen bij avondlicht’ wil Stellingwerf “een hartstikke leuke en bruisende plek promoten”.

“In Hoogeveen dáár is veel te doen, hoor ik vaak ironisch mopperen. Ik antwoord dan altijd enthousiast: ‘Ja, er is inderdaad hartstikke veel te doen!’ De stad organiseert ieder jaar een lichtjesparade, de Cascade Run en nog veel meer. Onlangs zijn we nog ‘Sportgemeente van het Jaar’ geworden.

Op deze foto zie je een leuk stukje van het eind van de hoofdweg, met op de achtergrond het gemeentehuis. Het is een beetje een vergeten plek. Als mensen Hoogeveen fotograferen, kiezen ze meestal voor de Cascade, een heel mooie slingerende waterpartij door de winkelstraat.

Anton Corbijn

Ik wil vooral niet standaard zijn. Mijn grote voorbeeld is Anton Corbijn. Ik vind zijn eigenzinnigheid erg leuk. Toen ik net begon, kreeg ik van iedereen advies. Maar ik probeer daar steeds minder van aan te trekken. Een technisch mindere foto, hoeft bijvoorbeeld geen slechte foto te zijn. Als de persoon voor wie ik het maak het maar mooi vindt.

Na verschillende cursussen en stages ben ik drie jaar geleden helemaal fulltime fotograaf geworden. Ik werk vooral als persfotograaf voor de gemeente Hoogeveen en de Hoogeveense Courant. Ongelukken, inhuldigingen, geboortes en braderieën, ik ben overal bij.

Door mijn werk ken ik een heleboel mensen in Hoogeveen. We hebben samen veel lol gehad met het oproepen tot stemmen. Twee foto’s van Hoogeveen stonden samen met een foto van Maassluis aan kop, waardoor er een strijd ontstond tussen beide gemeenten. Het begon met twitter en Facebook, maar de lokale media deden ook al snel mee. Op een bepaald moment hadden wij zelfs een hele strategie, met rustdagen en tegenaanvallen. We hebben elkaar behoorlijk zitten opjutten.”

Morgen publiceren we de winnaar van de juryprijs van november.

Foto’s bekijken en zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema is ‘Mijn beste foto van 2015’.

    • Joke Beeckmans