Hoe Spa van de beurs verdwijnt, in vier graphics

Foto Koen Suyk / ANP

Accepteren alle aandeelhouders het bod? Dat is de vraag waar grootaandeelhouder Marc du Bois van Spadel, het bedrijf achter bronwater Spa, vandaag een antwoord op krijgt. Zijn investeringsmaatschappij Finances & Industries (F&I) heeft al ruim 90 procent van de aandelen van de Belgische producent van mineraalwater in handen. Nu wil het ook de resterende aandelen - 380.340 om precies te zijn - in bezit krijgen om Spadel van de beurs te kunnen halen. En daarom heeft F&I daar een bod op gedaan, van 95 euro per aandeel. De aandeelhouders hebben tot vandaag om dat bod te accepteren.

Op het gebied van bronwater is weliswaar veel te kiezen, maar veel merken behoren tot dezelfde paar bedrijven. Eerst maar eens een quiz, dus. Weet jij welk water bij welk bedrijf hoort?

Waarom wil F&I Spadel van de beurs halen? De investeringsmaatschappij vindt een beursnotering niet langer te verantwoorden, onder andere omdat het wil investeren in nieuwe producten en nieuwe markten, het liefst zonder aandeelhouders die alleen maar azen op meer winst. Winstgevendheid kan Spadel dan namelijk niet meer garanderen, omdat dit in grote mate zal “afhangen van het succes van deze innovaties”, zo schrijft F&I in een persbericht.

Ook zou de investeringsmaatschappij overnames willen doen. In 2013 nam het al een merk over van Nestlé Waters Frankrijk: het bronwater Carola uit de Elzas.

Een klein overzicht van Spadel en de markt voor bronwater, in vier grafieken:

Het Belgische Spadel is dus niet de enige die bronwater verkoopt. Danone, Coca-Cola en Nestlé zijn de drie grootste spelers op de markt voor gebotteld water.

Danone en Nestlé verdienen flink meer aan water dan de totaalomzet van Spadel. Coca-Cola splitst de omzetcijfers niet uit.

De omzet en winst van Spadel zijn in de afgelopen jaren licht gestegen.

Het bod van F&I op de 380.340 resterende aandelen werd bekend gemaakt op maandag 14 september, toen een aandeel van Spadel nog maar ongeveer 80 euro waard was. Momenteel ligt de waarde rond de 97 euro.

Vandaag zal blijken of alle resterende aandeelhouders hebben ingestemd met het bod. F&I houdt er al rekening mee dat dat niet gebeurt. In dat geval overweegt F&I Euronext te vragen de beursnotering te schrappen. En dan heeft de investeringsmaatschappij alsnog bereikt wat het wilde: Spadel van de beurs af.

    • Annemarie Sterk
    • Marieke ten Katen