Hoe Bob Ross voortleeft via zijn instructeurs

Elke twee jaar komen gecertificeerde Bob Ross-instructeurs meerdere dagen bijeen voor bijscholing.

Een beeld uit de video van The New York Times.

Ruim twintig jaar na zijn dood is tv-schilder Bob Ross allerminst vergeten. Voor een deel omdat de kunstenaar met zijn woeste bos krullen en kalmerende stem uitgroeide tot een cultfiguur, maar ook omdat een paar duizend mensen zijn schilderlessen nog steeds doorgeven aan anderen. Elke twee jaar komen zij bijeen voor een bijspijkercursus. The New York Times was erbij en maakte een filmpje.

De reünie voor Bob Ross-instructeurs, die dit jaar voor de derde keer werd georganiseerd, duurt meerdere dagen. Op het programma stonden onder meer een les landschappen schilderen voor gevorderden, een herdenkingsbijeenkomst en een bezoek aan de galerie waar veel van de werken van de meester hangen.

‘Een heilige plek, dat museum’

In totaal waren meer dan tweehonderd instructeurs aanwezig, van wie één zelfs uit Taiwan kwam overvliegen. Volgens Mickey Cline, een instructrice uit de Amerikaanse staat Tennessee, was het bijna een “spirituele bijeenkomst”. Vooral de galerie was bijzonder, zei ze tegen de website Vocative:

“De zaal was behangen met schilderijen van Bob Ross, twee rijen dik. Ze waren prachtig. We mochten foto’s maken, maar ik heb niks op Facebook gezet, want voor mij is het een soort heilige plek.”

Naast Cline zijn er wereldwijd nog eens ruim 3.500 instructeurs die andere mensen het bobrossen bijbrengen. Het merendeel van hen – ruim bijna 2.200 – komt volgens Vocative uit de Verenigde Staten. Maar ook in Nederland is Bob Ross nog populair: met 110 gecertificeerde instructeurs behoren we tot de wereldtop.

Bekijk ook de allereerste aflevering van Bob Ross’ The Joy of Painting.
    • Joost Pijpker