Het lab in met Froome om dopingkritiek te smoren

Froome bij de dopingcontrole tijdens de Tour de France in 2013. Foto Nicolas Bouvy / EPA

De Tour de France van dit jaar was de warmste in jaren. Maar dat is niet het enige wat het de winnaar Chris Froome dit jaar zo moeilijk maakte. Zie nog maar eens geconcentreerd op je pedalen te staan, terwijl het publiek langs de weg je voor dopingzondaar uitscheldt en een beker lauwe urine over je hoofd gooit.

Het Britse Esquire publiceerde een longread over het bezoek van de tweevoudig Tourwinnaar aan het GSK Human Performance Laboratory in Londen, vlak na de 102de editie deze zomer. Waarschijnlijkste reden van zijn oppermachtige overwinning? Gewichtsverlies.

Een ondankbare erfenis

Het wantrouwen jegens de 30-jarige Brit werd al groot tijdens de Vuelta in 2011, toen hij en Sky-ploeggenoot Bradley Wiggins als eerste Britten op een ‘Grand Tour’-podium eindigden. Dit jaar werd Froome niet alleen beschuldigd van het gebruik van prestatieverhogende drugs; er zou zelfs een motortje in zijn fiets zijn geplaatst. Deels zijn deze beschuldigingen een ondankbare erfenis van Lance Armstrong, die in 2012 gestript werd van zijn zeven Tourzeges.

What more can I do, as a clean athlete?“, vroeg Froome gefrustreerd tegen het einde van de Tour van dit jaar. Data vrijgeven, werd geantwoord. Harde cijfers over zijn fysiek vermogen. Die publiceert Esquire nu in een 4.300 woorden lang artikel.

Gewicht

Het gaat om twee tests, waarvan een in 2007, toen Froome nog 22 was, en een deze zomer. In 2007 woog de 1,86 meter lange Froome 75,6 kilo en trapte een gemiddeld vermogen van 5,56 watt per kilogram lichaamsgewicht weg. Tijdens zijn Tourzege van 2015 woog hij 67 kilo en lag zijn vermogen iets boven de 6 watt, tachtig procent van zijn maximale vermogen. Volkomen normaal, volgens de onderzoekers. Zijn vermogen-gewichtverhouding steeg dus vooral door gewichtsverlies, waardoor hij wel eens de Tour zou kunnen hebben winnen.

Ook Froomes maximale zuurstofopname werd gemeten. Die lag, omgerekend naar zijn Tourgewicht, op 88,2 liter per kilo lichaamsgewicht. Veel, maar niet uniek. En niet veel meer dan in 2007. “De motor was er al die tijd”, zegt onderzoeker Jeroen Swart in het artikel. “Hij verloor alleen wat vet.”

De tests blijven momentopnames, dus de volhardende twijfelaars zullen niet direct overtuigd zijn. Bovendien vragen criticasters zich af wat de cijfers nu precies zouden ontkrachten.

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Dus Chris Froome heeft een test gedaan waaruit blijkt dat hij hard kan trappen. Wat een enorme verrassing.
Twitter avatar hendriksmj Martijn Hendriks Meneer Froome en Sky. Het is of alles of niks. Maar deze getalletjes in de Esquire zeggen helemaal geen fluit. Optreden voor de bühne?
Lees het hele verhaal: The Hardest Road op de site van Esquire. Aantal woorden: 4.282 (ongeveer twintig minuten)
    • Menno Sedee