Burgemeester en Maxim Hartman leren toeristen fietsen in A’dam

Iedere Amsterdammer kent ze: irritante toeristen die proberen te fietsen. Ze staan midden op het fietspad stil om een selfie te maken, fietsen te sloom of op de verkeerde weghelft. Maar daar heeft de gemeente nu wat op bedacht. De toerist krijgt vanaf volgend jaar namelijk fietsles. In hoogsteigen persoon van burgemeester Eberhard van der Laan en ‘fietsinstructeur’ Maxim Hartman. Niet in levende lijve, maar via een „grappige instructiefilm”.

„Toeristen rijden als gekken”, zegt Hartman, die er in het filmpje volgens eigen zeggen uitziet als een softpornoacteur uit Oostenrijk. „Maar ze weten ook niet beter. Ik leer ze dat ze niet bellend of knetterstoned moeten fietsen, maar ook om een grote aardappel in hun broek te stoppen voor als ze honger krijgen onderweg.” Hartman wilde meedoen omdat hij gek is op fietsen en bedacht zelf het script: „Het moet niet te serieus, anders kijkt niemand.” De nodige ernstige toon komt van de burgemeester die de toeristen verwelkomt, maar ook waarschuwt.

Het filmpje is per 1 januari te zien op plekken waar veel toeristen komen, zoals fietsverhuurbedrijven en hotels. En op de I Amsterdam-website. Want ook echte Amsterdammers kunnen leren hoe dronken niet in de tramrails te komen.

    • Daan Borrel