En toen liepen de Sint en zijn Minions het schoolplein op

Drie Minions, geflankeerd door ‘beveiligers’, lopen naar het schoolplein. Sinterklaas wandelt voor hen uit. „Dit is even wennen”, zegt de Sint. „Minions zijn veel trager dan Pieten.”

De Minionpakken van geel karton bleken het zicht van de dragers nogal te beperken, daarom werden de beveiligers er bij bedacht, gespeeld door amateuracteurs.

Hun aanwezigheid – beveiliging voor de Minions – voegt onbedoeld symboliek toe aan de veelbesproken viering. De Pietendiscussie spitste zich de afgelopen weken toe op de keuzes van deze Prinses Margrietschool in Utrecht – een debat dat niet altijd even vriendelijk werd gevoerd. Er rijdt deze vrijdag extra vaak een politieauto door de straat.

De Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht (SPO) heeft al haar 32 openbare basisscholen eind september opgeroepen om te stoppen met Zwarte Piet, vanwege de „racistische aspecten”. Dat bericht stuitte op veel weerstand in het Utrechtse Zuilen, waar een groep ouders naar de directie stapte en met de media sprak.

De leiding van de Prinses Margrietschool greep de oproep van SPO aan om een alternatief Sinterklaasverhaal te bedenken. Geen Pieten maar Minions: de gele wezens uit de succesvolle animatiefilm voor kinderen. De schoolleiding maakte voor de kinderen een eigen filmpje: in de school brouwt een gekke professor toverdrankjes in zijn lab. Als de Pieten een van die drankjes tot zich nemen, veranderen ze langzaam in Minions.

Volgens directeur Ingrid Zoer hebben de kinderen zeer enthousiast gereageerd. „Minions zijn enorm populair. Overal in onze school zie je er bekers van, broodtrommels, rugzakken.”

Marga Hessing voert al een paar weken het woord namens de ouders. De afgelopen weken zijn zwaar voor haar geweest, vertelt ze. Pas geleden kreeg ze ineens gierende hoofdpijn. Het werd zo erg dat de ambulance haar thuis moest komen ophalen. De pijn was het gevolg van stress, vertelde de dokter. De Sinterklaasviering op de school van haar kinderen, nichtjes en neefjes, stond in haar beleving onder druk.

Hessing en andere ouders verwoordden hun bezwaren tegen het nieuwe Sinterklaasverhaal. De directie luisterde en besloot vervolgens wél Zwarte Pieten toe te laten – als de ouders die tenminste zelf zouden leveren. Dat is gebeurd: er zijn hier vandaag liefst zeven Zwarte Pieten aanwezig, tegenover drie Minions.

De situatie op de Prinses Margrietschool is de laatste weken vaak verkeerd uitgelegd, vertelt Hessing in haar Pietenuitdossing op het schoolplein – binnen gaan de Minions intussen langs de klassen. „We worden denk ik gezien als asomoeders die gaan demonstreren op een asoschool, tijdens een gezellig feest. Maar de directie en wij zijn het al snel met elkaar eens geworden.” Hessing heeft de afgelopen drie nachten amper kunnen slapen. „Ik was zo bang dat het vandaag zou escaleren.”

Maar het blijft rustig vandaag. De spanning die de afgelopen weken steeds hoger opliep, wordt wel zichtbaar als er een ongenodigde gast het schoolplein opkomt. Het is een vrouw uit de buurt met een zwartgeschminkt gezicht en een bij elkaar geraapt Pietenpak aan. Ze heeft ook een jutezak en een roe bij zich. Ze wil haar steun betuigen, vertelt ze. De vrouw deelt een pamflet uit waarin zij haar afkeer voor de islam ontvouwt. Die boodschap wil ze graag uitdragen.

Dat wekt woede op bij nieuwsgierige ouders en buurtbewoners op het schoolplein. „Dit moeten wij hier niet, jij bent een racist”, zegt Frits Hessing, de man van Marga, tegen haar. „Wij hebben veel moslims op deze school.” Ze moet wegwezen, vindt Hessing. Hij zag net een islamitische schooljuffrouw huilen om de situatie.

De ongenodigde vrouw loopt even later, zichtbaar aangedaan, naar huis. „Ik wilde alleen maar helpen. Er is geen lolletje meer aan in Nederland.”

Marga en Frits Hessing denken niet dat Nederland aan de vooravond van een grote verandering van het Sinterklaasfeest staat. „Hoeveel mensen zijn er nou eigenlijk echt tégen Zwarte Piet? vraagt Frits Hessing zich af. „Een stuk of tweehonderd?”

Mensen hebben hun ook gezegd dat ze conservatief zijn en tegen verandering, en dat ze daarom nu kwaad zouden zijn. Maar zo zit het niet. Marga: „Wij denken echt dat kinderen Sinterklaas stom vinden zonder Zwarte Pieten. Ik heb dit jaar ook aan mijn zoontje van acht verteld dat Sinterklaas niet bestaat, want hij zou dat verhaal van die Minions toch niet geloven.”

Binnen pakken de kinderen hun cadeaus nog uit. De Minions en de Pieten vertrekken.

Hoe het volgend jaar zal gaan, weet directeur Zoer nog niet.

Marga Hessing kan nu eindelijk slapen. „,Ik ga van de rust genieten. Ik zal je eerlijk vertellen: bij mij staat de kerstboom al een poosje.”