Duitsland sluit zich aan bij strijd tegen IS in Syrië

Eerder deze week besloten ook de Britten mee te doen. Nederland twijfelt nog.

Angela Merkel en minister Ursula von der Leyen van Defensie (R). Foto Kay Nietfeld / EPA

Duitsland gaat deelnemen aan de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat in Syrië. De Bondsdag is vrijdag akkoord gegaan met de kabinetsplannen, meldt persbureau Reuters. De Duitsers sturen zes straaljagers voor verkenningsvluchten, een fregat om het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle te beschermen en 1.200 militairen.

Eerder deze week besloot Groot-Brittannië zijn bombardementen op IS uit te breiden van Irak naar Syrië. De Verenigde Staten en Frankrijk hadden daar om gevraagd naar aanleiding van de aanslagen in Parijs van 13 november. Duitsland neemt aan die bombardementen niet deel. Een besluit van het Nederlandse kabinet volgt in de komende weken. Nederlandse militairen bombarderen nu wel al IS-doelen in Irak.

De Duitse deelname kreeg steun van 445 van de 598 afgevaardigden. 146 stemden tegen, zeven onthielden zich van stemming. De Duitsers zullen niet direct deelnemen aan de gevechten, maar slechts een ondersteunende rol spelen. Toch zou de missie kunnen uitgroeien tot de grootste waar Duitsland op dit moment bij is betrokken.

    • Bastiaan Nagtegaal