Dit schrijven andere media vandaag

Foto: ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Ik ben hypotheek

Het wordt steeds drukker op de online hypotheekmarkt, kopt de Volkskrant. Maar het zijn niet alleen consumenten die online op zoek gaan naar een hypotheek. Ook pensioenfondsen, verzekeraars en andere grote beleggingsfondsen beleggen volgens de krant in deze markt. Veel van de nieuwe aanbieders, zoals Frits of Evie, vernoemen zich naar een persoon omdat dat vertrouwen wekt.

Om zaken zoals pensioen of verzekering online af te handelen is een trend die de komende jaren fors blijft doorzetten. De nieuwe aanbieders nemen een voorsprong op traditionele en loggere hypotheekverstrekkers. Volgens de Volkskrant verliezen grote banken, zoals de Rabobank en ING, marktaandeel aan deze nieuwe kleine partijen. Doordat de markt voor hypotheken steeds drukker wordt, dalen ook de winstmarges. Hierdoor zouden verstrekkers in de knoop kunnen raken.

KLM krijgt klap

Het vertrek van Malaysia Airlines uit Nederland schaadt de belangen van KLM, schrijft de Telegraaf. De getroebleerde vliegtuigmaatschappij schrapt rechtstreekse vluchten van en naar Amsterdam en Parijs. Ook omdat het gaat samenwerken met concurrent Emirates, verliest de KLM een belangrijke partner. Bijvoorbeeld in Kuala Lumpur, een belangrijk overstappunt voor klanten in de olie-industrie.

De krant spreekt dan ook van een forse klap voor het netwerk van KLM. Politiek Den Haag en werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben hun zorgen uitgesproken over het vertrek van Malaysia Airlines. De positie van KLM in het wereldwijde vliegverkeer komt nog verder onder druk te staan in een tijd van hevige concurrentiestrijd tussen maatschappijen.

Wel of geen Elsevier

De eigenaar van Elsevier, Relx Group die voorheen Reed Elsevier heette, wil dat het Nederlandse opinieblad van naam verandert. Die zou alleen gebruikt mogen worden door de tak van het bedrijf die wetenschappelijke tijdschriften publiceert, meldt het FD. De hoofdredactie van Elsevier spreekt van een “pijnlijke” en “moeilijk te bevatten” situatie. De redactieraad heeft ook bezwaar gemaakt tegen het voornemen van Relx.

Elsevier maakte dit gisteren bekend op hun eigen website. Het gebod van Relx is pijnlijk. De eigenaar overweegt een verkoop van het blad (waaronder ook maandblad Elsevier Juist), maar vooralsnog is de belangstelling voor de titel bij partijen als FD Media Groep en Telegraaf Media Groep beperkt. Dat komt deels door het feit dat Relx de naam Elsevier niet mee wil verkopen. Volgens het FD onderzoekt de eigenaar momenteel een constructie waarin samen met een derde partij het blad kan exploiteren.

    • Hans Klis