Debat over wapenbezit en terreur polariseert

Het is nog onduidelijk of schietpartij in San Bernardino terreur was of niet?

Voorpagina van’ Daily News’ over aanslag San Bernardino.

Een dag na de dodelijkste schietpartij in de VS sinds 2012, zoekt de FBI nog altijd naar een duidelijk motief. De schutters, Syed Farook (28) en zijn vrouw Tashfeen Malik (27), zijn doodgeschoten na een wilde achtervolging door de politie. Wat de echtelieden bezielde toen ze het vuur openden in een gehandicaptencentrum in San Bernardino, Californië, blijft raadselachtig. Veertien mensen kwamen om het leven, zeker 21 raakten gewond.

Uit nieuwe details van de politie is dat Farook en Malik zwaarbewapend waren. Ze bezaten duizenden kogels, een groot deel thuis bewaard. Dichtbij de plek van de schietpartij, in een auto, werd een staafbom gevonden. In hun huis vond de politie er nog meer. ’s Ochtends werd de baby van zes maanden naar een oma gebracht. Duidelijk is volgens de politie dat het echtpaar de daad had voorbereid.

Werkgerelateerd of terreur?

Het motief kan werkgerelateerd zijn, omdat Farook schoot op collega’s, of terrorisme. Maar van terughoudendheid in het publieke debat is weinig te merken. De schietpartij komt op een moment van diepe polarisatie in de VS over twee onderwerpen die mogelijk verband houden met de zaak: vuurwapenbezit en terrorisme.

Tekenend was de reactie van twee tabloidkranten. De conservatieve New York Post kopte in de late editie: ‘Muslim Killers’. New York Daily News, die sterk tegen de vuurwapenlobby is, pleitte met de kop ‘God gaat dit niet oplossen’ voor strengere regels omtrent vuurwapenbezit. De kop is een verwijzing naar politici die zeiden te zullen bidden voor de slachtoffers van San Bernardino.

Volgens CNN had Farook contact met mensen die door de FBI in verband werden gebracht met terrorisme, maar dat is nog niet bevestigd. Farook zou volgens de zender recentelijk geradicaliseerd zijn. Verschillende Republikeinse presidentskandidaten legden gisteren op een forum voor Joodse Republikeinen een verband met de aanslagen in Parijs. „We leven in een tijd van oorlog”, zei senator Ted Cruz.

„Iedereen is bezorgd dat dit een nieuw voorbeeld is van radicaal-islamitisch geweld op eigen bodem.”

Voorstanders van strengere regels voor het bezit van vuurwapens grijpen de schietpartij, de 353ste dit jaar met meer dan vier doden, aan om hun gelijk aan te tonen. Volgens de politie waren de vier vuurwapens die bij de lichamen van de schutters werden gevonden, legaal gekocht. Twee vuurwapens waren door een van hen gekocht, twee door een derde, niet nader genoemd persoon.

Vuurwapendebat

Het vuurwapendebat was al stevig aangewakkerd in de VS door een andere dodelijke schietpartij, eerder deze week. In Colorado Springs schoot Robert Dear drie mensen dood bij een Planned Parenthood-kliniek, waar onder meer abortus wordt aangeboden. Niet uitgesloten is dat Dear een politiek motief had. De moordpartij schokte Amerika, omdat het debat over Planned Parenthood stevig geëscaleerd was, met mogelijk dit als gevolg. Afgelopen vrijdag, op Black Friday, werd een recordaantal vuurwapens gekocht in de VS. De FBI verrichtte die dag ruim 185.000 antecedentenonderzoeken van kopers.

President Obama koos gisteren voor een middenweg. Hij reageerde, hoogst zeldzaam, vanuit zijn Oval Office in het Witte Huis, omringd door de leden van zijn Nationale Veiligheidsteam.

Obama sluit een terroristisch motief niet uit, maar zei ook:

„We zien het aantal grote schietpartijen toenemen. We voelen ons soms machteloos. We moeten maatregelen nemen die het moeilijker maken voor mensen die kwaad willen om aan vuurwapens te komen.”

Obama speculeert al enige tijd op eigen maatregelen, omdat het Congres niet wil meewerken.

    • Guus Valk