De uitvinding van de alfabeet – of innovatie in de boekenwereld

En dus, besluit het verslagje, ‘de belangrijkste uitdaging waar de makers nog voor staan: hoe bestuur je je telefoon of tablet als je handen vies zijn van het koken?’ Waar zijn we? In de autobiografie van de uitvinder van de keukenrol? De verzamelde notulen van de Duckstadse Damesclub? Nee, deze observatie komt van de crème de la crème van de denkkracht van de boekenbranche – een van de vijf finalisten van Renew the book, een wedstrijd van de Groep Algemene Uitgevers (dat is geen startup maar een brancheorganisatie) voor de beste boekeninnovatie. Prijs: 15.000 euro.

Het resultaat is ontluisterend. De vette vingers komen van Crumbled, een app waarmee je kunt opzoeken uit welk kookboek een bepaald recept komt. (Leuk, maar het bestaat al en het heet Google. Alle lekkere recepten ter wereld zijn al zeven keer overgetikt.) Dan is er Nugget, waarmee je quotes uit managementboeken kunt opvragen en die dan, net als bij Tinder, kunt wegswipen en ook een cijfer kunt geven. (‘Success is the experience that actually counts’, en nee, ik wil niet naar bed met iemand die dat soort dingen zegt – of was dat de vraag niet?) Of anders Readgeek, een site waar je hele boeken kunt raten en je gedachten kunt delen. (Echt iets voor als je klaar bent met precies hetzelfde doen op goodreads, bol.com en nog tweehonderd boekensites). Nee, dan Bookabook, dat zijn 15.000 euro wil gebruiken om te crowdfunden. (Probeer voordekunst.nl eens, of zoek op hoe tenpages ten onder ging). Last but not least is er Bookerang, dat de computer boeken laat analyseren om zo te ontdekken wat erin staat: ‘Ieder boek analyseert het op meer dan 100 punten [...] Wat het onderwerp is [...] Maar de software haalt er ook uit hoe de schrijfstijl is en Bookarang is zelfs bezig om het type humor door software vast te laten stellen.’ (Wat Bookerang hier uitvindt, of denkt uit te vinden is de boekhandelaar, de criticus, of nog basaler: de alfabeet).

We kunnen er lang grappen over maken (type humor: absurdisme, ik zeg het er maar even bij), maar kunnen de organisatoren van Renew the Book please, please concluderen dat die 15 duizend euro een betere bestemming verdient? Innovatie in de boekenwereld is broodnodig, maar zoals een literaire prijs ook best eens niet uitgereikt mag worden als de inzendingen tekort schieten, mag hier best geconcludeerd worden dat het resultaat hier vijf keer niks is. Geef alle deelnemers het Volledig Werk van Willem Elsschot (‘Kaas, dat marcheert altijd’) ter inspiratie en maak de rest van het geld over aan uitgeverij Filonov. Die deed een prachtig gedundrukt gedicht van 1000 pagina’s op mijn bureau belanden: Bezonken wereld, van een zekere Willem Lode. Afgaande op was losse regels zit er geen P.C. Hooftprijs in (‘onmogelijk je eigen dood zo voor te stellen/ onbewust geloof je toch/ in je onsterfelijkheid/ met dit meisje’), maar de mooie boekenmakers verdienen wel eens een opkontje.

    • Arjen Fortuin