Column

De rebellen van Pirelli maken een punt en vrouwen zullen dat blijven doen

Miss November knoopt haar vest open en iedereen kan het zien. Dat is niet ongebruikelijk op de roemruchte kalender waar Pirelli ruim vier decennia geleden zijn relaties mee begon te verblijden en die is uitgegroeid tot een cult-object. Maar dit keer zit er geen blote huid onder het vest, maar een overhemd. Dit keer is miss November Patti Smith. Singer-songwriter, schrijver, beeldend kunstenaar. En nog net geen 69.

De Pirellikalender is niet te koop. Wie beroemd is, berucht of ertoe doet in de wereld krijgt hem. Voor 2016 fotografeerde Annie Leibovitz hun soortgenoten: twaalf vrouwen die een verschil maakten, twaalf meesters in hun vak. Twaalf pin-ups die zich onttrekken aan het schoonheidsideaal van jong, dun en traditioneel sexy.

Annie Leibovitz fotografeerde hen zoals ze machtige talentvolle mannen vastgelegd zou hebben. Aantrekkelijk en krachtig. Sexy, ongeacht hun leeftijd of uiterlijk. Ze ontmaskert in het hol van de leeuw hoe achterhaald de Pirelli-kalender is, en alles waar hij voor staat. Bloot is zo braaf – zie de vorige edities. Softporno is zo politiek correct – zie de pavlovreacties op deze versie.

De rebel van nu is de vrouw die best mooi op een foto wil, maar die het onzinnig vindt dat haar uiterlijk de enige barometer zou zijn voor de aandacht die ze verdient.

Verandert Leibovitz’ kalender iets? Nee. Verandert er überhaupt iets? Daar lijkt het op. Pirelli spint garen bij deze onorthodoxe vorm van glamour en dat zal navolging vinden. De ongelijke behandeling van de seksen ligt serieus onder vuur. Zo probeert mannenbolwerk Hollywood actrices en filmmaaksters die hun plaats opeisen wat betreft macht, invloed en gelijke salariëring weg te wuiven. Tevergeefs. De vrouwen blijven komen en ze zetten behalve hun talent hun faam in om hun punt te maken.