De grote vraag is nu wat Holleeder gaat zeggen

Wat gaat Willem Holleeder zeggen? Dat is de grote vraag na de veelbesproken getuigenverhoren van zussen Astrid en Sonja en ex-vriendin Sandra Klepper afgelopen maandag en dinsdag. Tijdens eerdere zittingen waar de voortgang van het onderzoek werd besproken, heeft Holleeder weinig of niks gezegd. Maar misschien verandert dat. Holleeder heeft inmiddels een verklaring afgelegd bij de onderzoeksrechter en het zou kunnen dat daarover vandaag vragen worden gesteld door de rechtbank.

Zeker is dat het Openbaar Ministerie twee nieuwe zaken toevoegt aan het strafdossier tegen Holleeder. Het gaat om de liquidatie van John Mieremet op 2 november 2005 en de mislukte moordpoging op diezelfde Mieremet op 26 februari 2002. De onderzoeksresultaten zijn onlangs in het dossier gestopt en zoals eerder aangekondigd zal de officier van justitie deze strafbare feiten vandaag formeel toevoegen aan de tenlastelegging.


‘Zo is het goed’

Astrid Holleeder heeft tegenover justitie verklaard dat haar broer Willem achter de moord zit op Mieremet:

“Willem heeft verschillende keren tegen mij over Mieremet gezegd: hij gaat eraan. Hij heeft tegen mij gezegd dat hij de opdracht heeft gegeven. Nadat Mierement was geliquideerd zei Willem tegen mij: ‘Zo is het goed’ ”

Voor de mislukte moordpoging op Mieremet in 2002 zijn een aantal sterke aanwijzingen dat Willem Holleeder betrokken was. Vastgoedhandelaar Wim Endstra vertelde een jaar na de mislukte aanslag op Mieremet aan de politie dat hij door Holleeder op de hoogte was gesteld over het moordplan. Endstra probeerde Mieremet te waarschuwen, maar dat mislukte. Mieremet werd voor het kantoor van zijn advocaat meerdere keren van dichtbij geraakt maar overleefde de aanslag.

Mieremets zoon

In 2006 bevestigde John’s zoon Barry Mieremet het verhaal dat Endstra had verteld. “Ik krijg je vader niet te pakken. Kun je wat aan hem doorgeven”, had Endstra volgens Barry gezegd. Toen kwam het hoge woord eruit. “Ze gaan je vader vermoorden”, aldus Endstra. “Maar zeg dat alsjeblieft niet tegen Holleeder.” Uit de woorden van Endstra maakte Barry, “zo duidelijk als wat” op dat Holleeder zijn vader wilde vermoorden. Barry lichtte hem in maar ze vonden het een gek verhaal: Barry en John Mieremet waren op dat moment nog goed bevriend met Holleeder.

Na de aanslag vertelde Mieremet aan de politie een “diepgewortelde haat” te koesteren tegen zijn voormalige vriend. “Holleeder is de top manipulator binnen het Amsterdamse milieu, een meesterafperser.” De ruzie tussen Mieremet en Holleeder was voor beide mannen aanleiding om geld weg te halen bij Endstra. In mei 2004 werd een volledig berooide Endstra voor zijn kantoor doodgeschoten. Holleeder werd in 2007 veroordeeld voor afpersing, Mieremet was tot zijn dood in 2005 ook verdachte in die afpersingszaak.

Sam Klepper

John Mieremet was sinds zijn jeugd goed bevriend met Sam Klepper, die in 2000 werd doodgeschoten. De twee groeiden in de jaren negentig uit tot kopstukken van de Amsterdamse onderwereld. Zij werden Spic & Span genoemd vanwege de hun zeer gewelddadige reputatie. Het duo zou betrokkenzijn geweest bij verschillende onderwereldmoorden. Zo zouden zij de opdracht hebben gegeven voor de mislukte liquidatie op xtc-handelaar Ronald van Essen eind 1999.

Deze moord kan worden gezien als het begin van de Amsterdamse onderwereldoorlog. Van Essen had vele tientallen miljoenen drugsgeld geïnvesteerd bij Wim Endstra. Zijn bezit werd na de liquidatie overgenomen door Mieremet en Klepper.

Lees ook deze reconstructie: In de onderwereld van Willem Holleeder

    • Jan Meeus