Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Dascha Graafsma (16) had sporen van drugs in haar bloed

Ook is in haar bloed een “tamelijk grote hoeveelheid alcohol”, blijkt uit onderzoek van een forensisch patholoog.

Het station Hilversum Sportpark, waar de politie aanvullend onderzoek heeft gedaan naar de dood van de zestienjarige Dascha Graafsma. Ze kwam om bij een aanrijding met een trein in Hilversum.
Het station Hilversum Sportpark, waar de politie aanvullend onderzoek heeft gedaan naar de dood van de zestienjarige Dascha Graafsma. Ze kwam om bij een aanrijding met een trein in Hilversum. Robin van Lonkhuijsen/ ANP

In het lichaam van de vorige week overleden scholiere Dascha Graafsma (16) zijn sporen van drugs gevonden. Dat blijkt uit toxicologisch onderzoek van forensisch patholoog Frank van de Goot. Ook is in haar bloed een “tamelijk grote hoeveelheid alcohol” aangetroffen, laat de familie weten.

Dascha Graafsma kwam vorige week om het leven, zaterdag in de vroege ochtend, toen ze werd geschept door een trein bij station Hilversum Sportpark. Bijna vier uur eerder had zij het Hilversumse danscafé Let’s Get Down verlaten om “even te plassen” zoals ze haar drie vriendinnen vertelde.

De politie deelde haar ouders mee dat sprake was van zelfmoord. Zij zijn daar echter verre van overtuigd. Vader René Graafsma:

“Zij was elke seconde van de dag een blij kind. Om de drie minuten stuurde ze Whatsappjes naar haar moeder; de navelstreng zat er als het ware nog aan. Als zij voor de trein is beland, dan moet daar een aanleiding voor zijn geweest. Misschien is ze gedrogeerd. Misschien heeft iemand haar zeer ongelukkig gemaakt. Degene die daarvoor verantwoordelijk is, noem ik een dader.”

Misdrijf lijkt uitgesloten

Patholoog Van de Goot bood aan onderzoek te doen, de ouders gingen erop in. Zij vroegen misdaadjournalist Peter R. de Vries het woord namens de familie te voeren. De Vries wil nog niet zeggen hoeveel en wat voor drugs er zijn gevonden.

“Maar de combinatie van drugs en alcohol kan natuurlijk iets betekenen. En over die hoeveelheid alcohol kan ik wel zeggen dat je daarmee niet de weg op kunt.”

Zo bezien kan niet worden uitgesloten dat Dascha Graafsma is gedrogeerd, en of dat wellicht onvrijwillig is geweest. Een misdrijf lijkt uitgesloten; de treinmachinist heeft tegenover de politie verklaard het meisje op de rails te hebben zien staan, en haar nog met de claxon te hebben gewaarschuwd.

Intussen zijn er volgens De Vries nog “losse eindjes” die het onderzoeken waard zijn. Zo wil de familie graag weten hoe Dascha haar identiteitskaart is kwijtgeraakt – die is op enkele honderden meters van het café gevonden. Ook haar telefoon is nog steeds zoek. “Die kan aanwijzingen geven voor wat er die laatste uren met haar is gebeurd”, aldus De Vries. Ook de politie heeft bloed laten onderzoeken; de resultaten daarvan worden maandag verwacht.