Cubanen willen weg, nog altijd

De aankondiging van de historische toenadering tussen de Verenigde Staten en Cuba, een jaar geleden, bood Cubanen hoop op verandering. Maar het aantal Cubanen dat illegaal naar de VS wil ontsnappen, neemt juist toe, zeggen de lokale autoriteiten in La Miel, Panama. De laatste maanden komen er dagelijks 100 tot 150 Cubanen vanuit de Colombiaanse jungle aan in La Miel, op doorreis naar de VS. Zij vrezen dat ze door de detente tussen de voormalige vijanden hun voorkeursbehandeling in de VS zullen verliezen. Vanaf de jaren zestig hebben Cubanen die asiel aanvragen in de VS voorrang op asielzoekers uit andere landen. Sinds de versoepeling in de relatie tussen de VS en Cuba zijn er maar mondjesmaat veranderingen merkbaar op het Caribische eiland. Het communistische regime van Raúl Castro staat tot dusver niet open voor politieke oppositie. Dissidenten worden nog steeds gearresteerd.