China belooft Afrika 55 miljard euro ontwikkelingshulp

President Xi wil het geld investeren in fabrieken, infrastructuur en het scholen van personeel.

De Chinese president Xi komt aan in Zuid-Afrika. Foto Jacoline Schoonees / EPA

China trekt de komende drie jaar maar liefst 55 miljard euro uit aan ontwikkelingshulp voor Afrika. Dat heeft de Chinese president Xi Jinping vrijdag gezegd in een toespraak voor meerdere Afrikaanse staatshoofden, meldt persbureau Reuters.

Xi sprak als co-voorzitter van het Forum voor Chinees-Afrikaanse Samenwerking in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Daar presenteerde hij een tienpuntenplan dat voor ontwikkeling van het Afrikaanse continent moet zorgen. Xi zei te streven naar gelijkwaardige betrekkingen met de Afrikaanse landen.

Fabrieken en infrastructuur

Beijing is van plan om te investeren in onder meer fabrieken die exportproducten maken, het scholen van personeel en in de verbetering van de infrastructuur op het werelddeel. Ook is China voornemens om schulden van bepaalde Afrikaanse landen kwijt te schelden.

Geen politieke bemoeienis

Xi beloofde ondanks de financiële steun zich niet te zullen bemoeien met de politieke beslissingen van de Afrikaanse landen. Dat is in lijn het internationale beleid van China, dat afkerig is van inmenging van andere landen met wat Beijing ziet als “interne aangelegenheden”. Xi zei ook meer met Afrika te willen samenwerken in de strijd tegen terrorisme.

China heeft de afgelopen jaren al veel geïnvesteerd in opkomende Afrikaanse economieën, vaak in ruil voor grondstoffen. De nieuwste miljardeninvestering komt op een moment dat de Chinese economie kampt met fikse economische tegenslagen. Onze correspondent Bram Vermeulen schrijft vandaag dat de relatie tussen China en Afrika “volwassen” geworden is:

“De relatie tussen China en Afrika is niet langer eenrichtingsverkeer. Met name Zuid-Afrika, Nigeria en Mauritius investeren in het Aziatische land. Op steeds meer scholen wordt Chinees gedoceerd. In Zuid-Afrika is het vanaf januari een keuzevak op alle staatsscholen. Volgens de laatste telling zijn er nu 200.000 jonge Afrikaanse immigranten in China.”

Kritiek

Het Westen heeft China er in het verleden geregeld van beschuldigd te investeren in landen en samen te werken met regimes die mensenrechten schenden en die een kwalijke rol spelen in de vele conflicten die het continent teisteren.

    • Casper van der Veen