Bill Murray: popicoon én merk

Netflix/AP

Vandaag is op Netflix de wereldwijde première van A Verry Murray Christmas, de kerstfilm van Bill Murray. Ja, dé Bill Murray. De Bill Murray die ooit begon als vriendelijk besnord castlid van Saturday Night Live, en via films als Ghostbusters (1984), The Royal Tenenbaums (2001) en Lost In Translation (2003) uitgroeide uit tot cultfiguur.

Niet in de laatste plaats door de vele verhalen die over hem rondzingen op het internet. Bill Murray valt onverwacht binnen op huisfeestjes, zingt karaoke met wildvreemden, photobombt huwelijksfoto’s - de voorbeelden zijn legio.

Maar naast internetfenomeen is Murray ook een merk. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is te koop met zijn naam of beeltenis erop. Een Murray-kleurboek? Bestaat. Een Murray-mariakaars? Bestaat. Een Murray-flacon? Bestaat. Een overzicht.

    • Guus Ritzen
    • Bas van Kooij