Bent u bang voor een terreuraanslag?

Ga niet meer naar concerten of drukke treinstations. Mijd de Zwarte Markt in Beverwijk, de voetbalwedstrijden van Ajax, sowieso de grote steden. Of als je daar heen moet, neem dan tenminste de metro niet. Ga ook vooral niet naar Parijs, Londen, Brussel, Egypte of Tunesië.

Na de aanslagen in Parijs was de vraag logisch: hoe reëel acht u de kans dat in Nederland binnen een jaar een terroristische aanslag wordt gepleegd? 58,6 procent van de ondervraagden achtte die kans reëel tot bijna zeker. De meeste geïnterviewden zeggen er direct bij dat dit besef hen niet tot ander gedrag brengt. Maar intussen hebben ze dus een aardige staalkaart van don’ts bij elkaar geantwoord.

Sommigen geven wel toe dat ze bang zijn.

„De dag na de aanslagen in Parijs liepen we door de Albert Heijn in Winschoten. Ik zag twee donkere mannen, ik denk Syriërs. Eentje had een grote zwarte paraplu bij zich. Ik schrok joh! Ik dacht dat het een geweer was.”

(Linda Straat uit Midwolda).

Voor ondervraagde moslims wijst de angst de andere kant op: zij zijn bang, of ze maken al mee dat zij op die aanslagen worden aangekeken.

„Hoe kan de islam, die al 1.450 jaar bestaat, nu ineens een probleem vormen? Ik ben al mijn hele leven moslim, maar ik heb nog nooit iets kwaads gedaan.”

(Een 44-jarige man uit Breda)

Daar staat de mening van een 37-jarige vrouw uit Geertruidenberg tegenover: „Het is een geloof dat terroristen voortbrengt. Heb je weleens een ontplofte Chinees gezien? Nou dan.”
Maar veel mensen blijven nuchter en vinden hun eigen buurt een onwaarschijnlijk doelwit: „Als je in Midwolda 90 mensen wilt doodschieten zoals in Parijs, nou, dan heb je wel even werk.”

    • Arlen Poort