Europese Commissie onderzoekt Luxemburgse deal met McDonald’s

De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar de belastingafspraken die Luxemburg heeft gemaakt met McDonald’s. Mogelijk moet het land miljoenen terugvorderen bij het Amerikaanse bedrijf.

Ondanks forse winsten heeft McDonald’s Europa sinds 2009 geen vennootschapsbelasting betaald in Luxemburg. De winst in 2013 was ruim 250 miljoen euro, onder andere uit royalty’s die vestigingen van McDonald's in Europa en Rusland betaalden voor het recht om gebruik te maken van het logo en de diensten van McDonald’s.

De royalty’s werden doorgesluisd naar het moederbedrijf in de Verenigde Staten. Ook daar werd nauwelijks belasting afgedragen. Dat wist Luxemburg, maar desondanks werd McDonald’s vrijgesteld van winstbelasting.

De hamburgerketen kan zo veel voordeel hebben gehad van de deal dat sprake is van illegale staatssteun, aldus de commissie.

Luxemburg stelt in een reactie dat het McDonald’s geen speciale behandeling of voordeel heeft gegeven. (ANP)