Amerikaanse Senaat stemt symbolisch tegen Obamacare

President Obama had al van tevoren aangegeven zijn veto tegen het Senaatsbesluit uit te zullen spreken.

President Barack Obama, met op de achtergrond vice-president Joe Biden. Foto Michael Reynolds / EPA

Republikeinse senatoren in de Verenigde Staten hebben donderdagavond lokale tijd een wet aangenomen die belangrijke delen van de zorgwet van president Obama, ook wel Obamacare genoemd, terugdraait. Het besluit was vooral symbolisch, omdat Obama al heeft aangegeven dat hij zijn veto zal gebruiken tegen de wet.

Dat meldt persbureau Reuters. De Republikeinen doen al vijf jaar lang vergeefs pogingen om Obamacare ongedaan te maken. Zij zijn principieel tegen de verplichting die burgers wordt opgelegd om een zorgverzekering af te sluiten. Ook is er kritiek op de uitvoerbaarheid van Obamacare. Republikeinen spraken donderdag van een “onwerkbaar en onbetaalbaar” beleid.

Campagne

In de Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid genieten, stemden 52 mensen voor en 47 tegen. De wet moet ook nog door het Huis van Afgevaardigden, maar ook daar hebben de Republikeinen meer dan de helft van de zetels in handen. Het ontbreekt hen echter aan een tweederde meerderheid, die nodig is om een veto van Obama te verwerpen.

Hierdoor zal de gisteren aangenomen wet er niet komen. Dat betekent echter niet dat de talloze pogingen van de Republikeinen voor niets zijn geweest. De partij kan nu in de verkiezingscampagne zeggen dat ze een wet hebben aangenomen om Obamacare ongedaan te maken.

Obamacare

Obamacare werd in 2010 aangenomen. Obama wilde met de wet zorgen dat de miljoenen Amerikanen die geen zorgverzekering hebben die toch zouden krijgen. De wet kan al sinds het begin op felle tegenstand van de Republikeinen rekenen.

    • Casper van der Veen