Advocaat Holleeder wil zussen dagenlang horen

Franken verwacht dat hij per getuige twintig dagen nodig heeft om alle vragen die hij heeft te stellen.

Foto uit 2014 van Willem Holleeder die de rechtbank van Haarlem verlaat, samen met zijn advocaat Stijn Franken. Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Advocaat Stijn Franken wil de zussen Astrid en Sonja Holleeder en ex-vriendin Sandra Klepper zeer uitgebreid horen bij de onderzoeksrechter in de zaak tegen zijn cliënt Willem Holleeder. Dat zei de raadsman vrijdag tijdens de pro-formazitting in de zaak-Holleeder.

Franken verwacht dat hij per getuige twintig dagen nodig heeft om alle vragen die hij heeft te stellen. De eerste verhoren van de twee zussen vinden half december plaats.

Het Openbaar Ministerie herhaalde naar aanleiding van de plannen van Franken het verzoek om de getuigen Astrid en Sonja Holleeder en Sandra Klepper snel in een openbare zitting te horen om de authenticiteit van de verklaringen te laten doorklinken. Volgens Franken is het vooral van belang dat de getuigenissen van de drie vrouwen worden getoetst op betrouwbaarheid.

Om diezelfde reden wil Franken weten of de getuigen informatie hebben verstrekt aan het team criminele inlichtingen van de politie. Als dat zo is wil Franken kunnen toetsen of de informatie die toen is verstrekt overeenkomt met de informatie die de getuigen in hun verklaringen hebben afgegeven.

Willem Holleeder, die zich met een grapje beklaagde over de koude temperatuur in de zittingszaal, heeft zich onthouden van commentaar. De rechtbank beslist op 14 december over de verzoeken van de verdediging en het Openbaar Ministerie.

    • Jan Meeus