ADO is met 1-0 te sterk voor AZ

Het was de derde nederlaag op rij voor AZ.

Foto: ANP/REMKO DE WAAL

AZ heeft voor de derde keer op rij verloren. Na nederlagen tegen Partizan Belgrado en PSV was ook ADO Den Haag vrijdag in Alkmaar met 1-0 te sterk. Voor de Hagenaren is het pas de derde overwinning van het seizoen.

Coach John van den Brom van AZ moest met name achterin improviseren. Door blessures en schorsingen zit hij erg dun in de verdedigers. Welkome opsteker was de terugkeer van Jop van der Linden, die achterin een gelegenheidsduo vormde met middenvelder Ben Rienstra. Dat de defensie van AZ kwetsbaar was, bleek al na negen minuten. Toen vond Danny Bakker een gaatje. Zijn schot, na matig wegwerken van Rienstra, ging via de binnenkant van de paal binnen: 0-1.

ADO was ook na die treffer de gevaarlijkste ploeg, al viel de equipe van trainer Henk Fraser vaak in een te laag tempo aan om het AZ echt lastig te maken. Ook de Alkmaarders konden voorin weinig klaarspelen. Van den Brom had liefst vier aanvallers opgesteld, maar met name het spel van spits Vincent Janssen en vleugelspeler Alireza Jahanbakhsh viel erg tegen. Daarnaast verloor AZ vlak voor rust ook nog eens middenvelder Markus Henriksen. De clubtopscorer (zeven goals) liep een vleeswond op aan een knie en kon niet verder.

Ook ADO raakte vlak na rust zijn clubtopscorer kwijt. Spits Mike Havenaar had na een duel met Rienstra last van zijn ribben en moest er eveneens vanaf. De wissels veranderden weinig aan het wedstrijdbeeld. AZ bleef voorin onmachtig, terwijl ADO voorin vaak net niet secuur genoeg was om de Alkmaarders pijn te doen.

Beide ploegen wisten eigenlijk alleen uit vrije trappen nog wat gevaar te stichten. Namens ADO stuitte Roland Alberg op de vuisten van doelman Gino Coutinho, terwijl Van der Linden aan de overkant Martin Hansen op zijn weg vond. Vanwege aanmerkingen op de leiding werd Van den Brom vlak voor tijd nog naar de tribune gestuurd. (ANP)