Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Handel

Franse zakenman Tapie moet 404 miljoen euro terugbetalen

De affaire duurt al meer dan twintig jaar en is nog altijd goed voor media-aandacht. Maar is de ontknoping in de affaire rond Bernard Tapie nu nabij?

Een Parijse rechter heeft de omstreden Franse zakenman gisteren veroordeeld tot terugbetaling van 404 miljoen euro. Die kreeg Tapie in 2008 als compensatie voor de in zijn ogen oneerlijke verkoop van Adidas, waarvan hij eigenaar was, door de toenmalige staatsbank Crédit Lyonnais. De vraag is alleen of dat geld nog ergens is.

De affaire begon in 1992, toen Tapie door president Mitterrand werd aangesteld als socialistisch minister van Grotestedenbeleid. Om belangenverstrengeling te voorkomen, gaf Tapie zijn bank opdracht Adidas te verkopen. De bank zei er 472 miljoen euro voor te hebben gekregen, Tapies bodemprijs. Later bleek dat Crédit Lyonnais via dochterondernemingen het merk zelf had gekocht en met zo’n 400 miljoen winst wist door te verkopen.

Om een eind te maken aan de slepende zaak besloot Christine Lagarde, minister van Financiën onder president Sarkozy, in 2007 een arbitragecommissie in te stellen. Die stelde Tapie in het gelijk; de bank moest 404 miljoen ophoesten. Belangrijk detail: Tapie was inmiddels geen socialist meer, maar steunpilaar van Sarkozy. Het geld zou zijn uitgekeerd, maar de bank bleef procederen en Justitie ontdekte dat de arbitrage doorgestoken kaart was. Maar in hoger beroep kwam een nieuwe rechter gisteren tot een totaal andere uitspraak: Tapie is niet door zijn bank benadeeld.

Waar haalt hij die miljoenen vandaan? Hij zegt na 2008 ‘slechts’ 245 miljoen te hebben gekregen. Het meeste heeft hij uitgegeven, onder andere aan de overname van de zuidelijke regiokrant La Provence. Een jacht en een vliegtuig zou hij al verkocht hebben en op zijn villa in Saint-Tropez is beslag gelegd, zegt hij tegen Le Monde. Tapie zegt slachtoffer te zijn van een politiek spel. En gaat in cassatie. Wordt toch weer vervolgd.