ABN is beursklapper, wie volgt?

Of beleggers het willen of niet, de rente is zo laag dat ze wel aandelen moeten kopen om iets te verdienen.

Illustratie Roland Blokhuizen

Heeft u nog een bedrijf te verkopen? Of een groot pakket aandelen in een beursgenoteerde onderneming waar u op uitgekeken bent?

Dan is dit uw kans. De effectenbeurs is in trek. Kijk naar Den Haag, waar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zojuist met groot succes de eerste tranche van aandelen ABN Amro naar de beurs heeft gebracht: koers plus 11 procent in twee weken. ‘Tweedehandsjes’, zoals je de aandelen van ABN Amro wel kunt noemen, doen het uitstekend. Dijsselbloem wil het ABN Amro-kunstje herhalen met verzekeraar ASR. Hij mikt op een beursgang van ASR in de loop van 2016. De overheid kreeg de aandelen in de herfst van 2008 in handen bij de nationalisatie van ABN Amro en Fortis Nederland.

Of kijk naar de aankondiging van verzekeraar Delta Lloyd. Maandagochtend zette men het pakket van 30 procent van de aandelen in bank Van Lanschot te koop. Delta Lloyd kampt, zoals meer financiële instellingen, met de gevolgen van nieuwe internationale regels voor de hoeveelheid kapitaal en reserves die zij moet hebben als buffer voor de genomen risico’s. Bij die nieuwe regels tellen grote aandelenbelangen in andere bedrijven zwaar.

Gevolg: als Delta Lloyd die aandelen verkoopt krijgt de verzekeraar geld én de vereiste hoeveelheid kapitaal daalt ook nog eens. Daarom heeft Delta Lloyd onlangs ook een portefeuille met vastgoedbeleggingen verkocht. Ook die telde zwaar bij de berekening van het kapitaal.

Derde voorbeeld: afgelopen week profiteerde grootaandeelhouder Bain van chemicaliëntransporteur IMCD van het prettige beursklimaat door een pakket aandelen ter waarde van ruim 130 miljoen euro te verkopen aan professionele beleggers.

Op naar het Damrak

Wat maakt de beurs op dit moment zo interessant als marktplaats? Zie het citaat uit het vrijdag openbaar gemaakte advies van de stichting NLFI, die de aandelen van de staat in ASR beheert, aan Dijsselbloem. In de paragraaf ‘prijsverwachting’ staat: „Het bestaan van een langdurig lage renteomgeving en positieve verwachtingen betreffende economische groei leiden ertoe dat investeerders meer kapitaal alloceren in het segment aandelen binnen hun portefeuille.” In rond Nederlands: of beleggers het nu willen of niet, alleen met aandelen kun je nog geld verdienen. En omdat die lage rente georkestreerd wordt door de Europese Centrale Bank en dat beleid tot zeker september 2016 doorloopt, is de boodschap aan Dijsselbloem: vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan.

Dus: waar gaan we vuurwerk zien? Op de beurs heb je nogal wat bedrijven met grote pakketten aandelen in andere bedrijven die doelloos worden aangehouden. En dus met winst verkocht kunnen worden. Er zijn zeker vier kanshebbers.

Als eerste: het aandelenbelang van bijna 25 procent van het Mexicaanse telefoonbedrijf América Móvil in KPN. Dit pakket staat al een tijdje te koop. De Mexicanen hebben een deel van die aandelen al gereserveerd voor een obligatielening. Maar een van de twee vertegenwoordigers van Móvil in de raad van commissarissen van KPN is onlangs afgetreden. Dat duidt op naderende actie. Verkoop van (een deel van) het pakket kan ophanden zijn.

Bedrijven op de wip

Als tweede verkoop: het resterende belang van KPN zelf in het Duitse telefoonbedrijf Telefónica Deutschland. Drie weken geleden verkocht KPN voor 800 miljoen euro al 5 procent van die aandelen, en reduceerde daarmee zijn pakket tot 15,5 procent. Dat moet nog verkocht worden.

Belang drie: het pakket van baggerbedrijf Boskalis van iets meer dan 25 procent van de aandelen in bodemonderzoekbedrijf Fugro. Boskalis bezit deze aandelen inmiddels een jaar, wilde samenwerken, maar Fugro is niet gediend van deze aandeelhouder. Rijp voor verkoop.

Vierde pakket: in maart bracht investeringsmaatschappij HAL zijn opticienketen Grandvision succesvol naar de beurs. De koers staat nu bijna 30 procent hoger. HAL wil een langetermijnaandeelhouder van aanzienlijke omvang blijven, maar dat hoeft verdere vermindering van het belang niet in de weg te staan.

Voor al deze vier situaties geldt dat de meest voor de hand liggende eerstvolgende kans op verkoop na de publicatie van resultaten is. Dan zijn alle beleggers op hetzelfde moment op de hoogte.

Gaan er nog complete bedrijven naar de beurs? Eén kandidaat diende zich deze week aan: Grolsch. De bierbrouwers InBev en SABMiller zullen hun fusie beklinken door onder meer de Nederlandse brouwer te verkopen. Grolsch was tot in 2007 aan de Amsterdamse beurs genoteerd. Dus... wat ligt meer voor de hand dan een terugkeer op het Damrak.

In de bedrijvenportefeuille van private-equityfinanciers zit ook een knappe voorraad. Denk aan bekende namen uit de winkelstraten, zoals Hema. Maar ook aan een sportketen als Basic Fit. Maar of hun eigenaren dat zien zitten? Private-equityfinanciers kiezen meestal voor verkoop van een deelneming aan een concurrent of aan andere private financiers.

Het succes van het financiële handelshuis FlowTraders kan concurrenten als IMC en Optiver ertoe aanzetten hetzelfde te doen. Hetzelfde geldt voor de altijd wat geheimzinnige sector van trustbedrijven die het beheer en de administratie voeren over dochters van multinationals en beleggingsfondsen in fiscaal vriendelijke oorden. Een beursnotering, zoals Inter-trust, en de openheid die daarbij hoort kan ook werken als een stempel van vertrouwen. En dus als een manier om klanten te winnen en te binden.

Als succes inderdaad succes aantrekt, dan heeft minister Dijsselbloem een niet te missen kans: verkoop spoedig nóg een groot pakket aandelen. Zal hij dat doen? Dat zal hij pas zeggen als het zover is. Hij heeft beloofd zeker 180 dagen te wachten voordat er een nieuw aandelenpakket naar de beurs gaat. Maar zulke toezeggingen kunnen met ieders instemming (ABN Amro zelf, het bankensyndicaat dat de aandelen moet verkopen, NLFI) gebroken worden. Dat gebeurt. Handel is handel.

    • Menno Tamminga