‘Bladerunner’ Pistorius toch schuldig aan moord

De Zuid-Afrikaanse paralympisch atleet Oscar Pistorius is vanochtend in hoger beroep toch schuldig bevonden aan moord. Pistorius schoot in 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp dood door de deur van een badkamer. Vorig jaar september kreeg hij vijf jaar wegens dood door schuld. De aanklager ging in beroep omdat volgens hem sprake was van moord. De rechter in Bloemfontein ging vanochtend mee in die redenering. Volgens hem was er geen sprake van noodweer en doet het er niet toe wie er achter de badkamerdeur zat toen Pistorius vier schoten loste. Hij had kunnen weten dat hij degene die achter de deur zat zou doden door met een zwaar wapen te schieten. Welke straf Pistorius nu krijgt, moet een lagere rechtbank beslissen. De maximumstraf voor moord is vijftien jaar. Eerder was tien jaar geëist. (NRC)