Zaak politiemol groter: lek in tientallen strafzaken

De ex-rechercheur Mark M. heeft uit meer strafzaken onrechtmatig informatie verkregen dan tot nu bekend was.

Nicole Zandee, officier van justitie.

De van grootschalige corruptie verdachte voormalige politieagent Mark M. uit Weert heeft „uit tientallen strafrechtelijke onderzoeken” onrechtmatig informatie gekregen.

Dit zegt de hoofdofficier van justitie van Oost-Brabant Nicole Zandee in een gesprek met NRC. De omvang van het corruptieschandaal is daardoor groter dan tot nu toe werd gemeld. Eerder werd bekend dat de agent op het moment van zijn aanhouding eind september 23 abonnementen in het zogeheten recherchesysteem Blue View had lopen. Hierdoor werd hij automatisch in kennis gesteld van ‘mutaties’ in die politieonderzoeken naar 23 specifieke verdachten. „Maar we weten niet precies hoeveel abonnementen hij nog meer in de jaren voor zijn arrestatie heeft gehad. Dat proberen we nu uit analyse van in beslag genomen gegevensdragers vast te stellen. In zijn woning en bij zijn ouders zijn usb-sticks met politie-informatie gevonden.”

De verdachte agent had toegang tot vertrouwelijke informatie omdat de rechercheleiding vergeten was de autorisatiecodes van M. in te trekken toen hij door de AIVD niet werd goedgekeurd voor een vertrouwensfunctie. Behalve abonnementen kreeg hij naar verluidt de afgelopen vier jaar ook informatie via 27.971 ‘actieve bevragingen’ in politiesystemen.

Het OM verwacht nog zeker tot begin volgend jaar nodig te hebben om vast te stellen uit welke onderzoeken er uiteindelijk ook daadwerkelijk criminele informatie is verkocht aan de onderwereld.

De baas van het arrondissement dat het onderzoek naar de ex-rechercheur leidt spreekt van „ongelooflijk ernstige verdenkingen die tot op de bodem moeten worden uitgezocht”. Het onderzoek wordt bemoeilijkt doordat de vier tot nu toe aangehouden verdachten in deze zaak zich allemaal beroepen op hun zwijgrecht. De aanklager zegt dat hierdoor ook niet duidelijk is „of het Mark M. was die diensten en informatie aan de onderwereld aanbood of dat hij werd gechanteerd door criminelen”.

M. (28) wordt verdacht van corruptie, plichtsverzuim en witwassen van crimineel geld. Er zitten ook drie verdachte handlangers vast: iemand die hem assisteerde als een soort makelaar van informatie en twee kopers van inlichtingen. Deze vier Brabantse mannen zijn door de politie geobserveerd tijdens een gezamenlijk treffen in een woning in de buurt van Eindhoven. Gezien het aantal verdachten waarover informatie werd verzameld zegt Zandee „er echt wel vanuit te gaan dat er nog meer arrestaties zullen volgen”.

Zandee zegt dat vaststaat dat de rechercheur – die zeer regelmatig naar Oekraïne reisde en met een Oekraïense vrouw is getrouwd – „geen toegang had tot gegevens uit het onderzoek naar het neerhalen vlucht MH17. Hij kon ook niet bij onderzoeken waarin gebruik wordt gemaakt van politie-infiltranten. Daartoe was hij niet geautoriseerd.”

Het OM heeft Oekraïne wel formeel om rechtshulp gevraagd. Zandee wil niet zeggen waarom. „Wij hebben tijdens het onderzoek één bezoek van de verdachte aan Kiev vastgesteld.” Het OM gaat er tot nu toe vanuit dat M. de enige corrupte agent was. „Wij hebben tot op heden niet vastgesteld dat hij samenwerkte met collega’s bij het verkopen van informatie.”

    • Marcel Haenen