Xandra Schutte wint Gouden Ganzenveer

Schutte is hoofdredacteur van het opinieweekblad De Groene Amsterdammer.

Foto Remko de Waal / ANP

Journaliste Xandra Schutte is winnaar geworden van de Gouden Ganzenveer 2016. Dat heeft voorzitter Gerdi Verbeet van de Academie De Gouden Ganzenveer donderdagavond bekendgemaakt in het televisieprogramma Opium.

Schutte is hoofdredacteur van opinieweekblad De Groene Amsterdammer. Ze reageerde in het programma verbaasd op de winst van de prijs die bedoeld is om het geschreven en gedrukte woord in het Nederlandse taalgebied onder de aandacht te brengen.

“Een ongelooflijke eer om hier te mogen staan. Toen ik gebeld werd, had ik niet meteen door dat het over mijzelf ging. Ik dacht dat ik voor een plek in de jury werd gevraagd.”

Gerdi Verbeet roemde in een korte toelichting Schutte’s inzet voor De Groene Amsterdammer. “Xandra Schutte bewijst dat oplageaantallen niet altijd leidend hoeven te zijn in het uitdrukken van de waarde van een blad.”

Geert Mak

Eerdere prijswinnaars van de Gouden Ganzenveer zijn onder meer schrijvers Adriaan van Dis, David Van Reybrouck en Remco Campert. De winnaar van vorig jaar, Geert Mak, sprak Schutte in de uitzending toe:

“Xandra is een ontzettend goede essayiste. Dat moet niet onderschat worden. Bovendien heeft ze een weekblad uit de marge getrokken en weer midden in het centrum geplaatst. Als een achterkleinkind van ons nog eens een biografie zou willen schrijven over een interessante vrouw die leefde aan het eind van de twintigste eeuw, en in het begin van de 21e eeuw, dan zou ik Xandra Schutte aanraden.”

De Academie De Gouden Ganzenveer bestaat uit verschillende leden uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1955. Sinds 2002 wordt deze jaarlijks toegekend.

Schutte ontvangt de prijs op donderdag 21 april in Amsterdam.

    • Jorg Leijten