Waar moet ik heen?

Het gesubsidieerde theateraanbod lijkt soms een ondoordringbaar woud. Dat kan beter! Vind een geschikte voorstelling met onze kijkwijzer.

Vingers opsteken: wie wil heus wel naar toneel maar heeft geen benul hoe, wat of waar? U bent niet alleen: SCP-onderzoek uit 2013 toonde aan dat 51 procent van de Nederlanders weliswaar interesse heeft in toneel, maar slechts 17 procent daadwerkelijk gaat. Gek is dat niet: het gesubsidieerde theatercircuit is soms een ondoordringbaar woud, met al die verschillende gezelschappen en (vaak) nietszeggende titels.

Naar het toneel in je nette pak?

Op initiatief van Nederlandse gezelschappen en podia onderzocht een onafhankelijke commissie onder leiding van oud-minister Ter Horst het publieksbereik van het gesubsidieerde theater, en vooral ook de groeipotentie. De bevindingen werden vorige week vrijdag gepresenteerd aan minister Bussemaker van Cultuur.

Naar het toneel in je gewone kloffie?

NRC grijpt dit moment aan om lezers met latente theaternieuwsgierigheid, maar te weinig tijd, fut en knowhow, een eindje op weg te helpen. Welke voorstelling past bij u? Uit het gesubsidieerde theateraanbod van dit seizoen stelden we een kijkwijzer samen met de producties die wij het mooist vinden of waar we veel van verwachten.

Legenda

Lees, vergelijk en laat u inspireren. Want, toegegeven: een verkeerde keus kan leiden tot een akelig toneeltrauma. Maar wij weten ook: een goeie ervaring leidt gegarandeerd tot levenslange liefde.

    • Annet Veenstra
    • Herien Wensink