Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VS willen dat Nederland inzet in Syrië heroverweegt

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders spreekt van “een nieuw weegmoment”.

Minister Bert Koenders.
Minister Bert Koenders. Foto Lex van Lieshout / ANP

De Verenigde Staten hebben Nederland officieel verzocht de strijd tegen IS te intensiveren. Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders donderdagavond tijdens een Kamerdebat over de kwestie.

De strijd tegen IS kan een zeer langdurige worden. Deze waarschuwing heeft minister Koenders donderdagavond in de Tweede Kamer gegeven. ,,Misschien is het wel de strijd van onze generatie’’, zei hij. Hij vergeleek IS met een ,,octopus’’ die overal opduikt. Tegelijk meldde Koenders dat er deze week een officieel verzoek van de Amerikanen aan Nederland is gedaan om de strijd tegen IS te ,,intensiveren’’.

Hij wilde hier niet verder in detail op ingaan maar bekend is dat de Amerikanen al langer willen dat de Nederlandse F16’s die nu al in Irak actief zijn ook bombardementen boven Syrië gaan uitvoeren. Binnen de coalitie ligt deze zaak zeer gevoelig. De VVD vindt dat Nederland moet gaan bombarderen boven Syrië, de PvdA aarzelt en vindt dat de nadruk vooral moet worden gelegd op het vinden van een politieke oplossing.

Volgens Koenders is het kabinet toe aan ,,een nieuw weegmoment’’. Een van de zaken die het kabinet bij de besluitvorming wil betrekken is wat de toegevoegde waarde van een ,,kleine speler’’ als Nederland kan zijn. Ook is de houding van andere landen van de anti IS-coalitie van belang. Het Britse parlement ging woensdagavond akkoord met het uitbreiden van de acties van bommenwerpers uit het Verenigd Koninkrijk boven Syrië.