Slowakije gaat verplichte opname van vluchtelingen aanvechten bij Europees Hof

Slowaakse premier Robert Fico

Slowakije stapt naar de rechter om de verplichte opname van vluchtelingen uit andere EU-landen aan te vechten bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Premier Robert Fico kondigde deze stap al aan na de EU-top in september waarop dit werd besloten. Slowakije zou 1.502 vluchtelingen moeten overnemen. Eurocommissaris Frans Timmermans zei dat Slowakije niet onder de EU-verplichting uit kan, maar juristen denken dat de Slowaken een kans maken. De rechtszaak kan jaren duren. Eerder dit jaar zei Slowakije vrijwillig 200 vluchtelingen te willen opnemen, maar alleen christenen. Hongarije, Tsjechië en Roemenië stemden ook tegen de verplichte opname van vluchtelingen. De nieuwe Poolse regering heeft intussen laten weten daar ook niets voor te voelen.

Het is onduidelijk wat Turkije van plan is met maandag opgepakte migranten, onder wie Syriërs, Afghanen, Irakezen en Iraniërs, die naar Griekenland wilden. Turkse autoriteiten willen met de arrestaties tegenover de EU bewijzen dat ze hun best doen migranten in Turkije te houden. De vluchtelingen zijn in eerste instantie per bus overgebracht naar een verwijdercentrum in de kustplaats Ayvacik. Daar is officieel plaats voor tachtig personen, maar er zitten nu honderden mensen die soms op buiten moeten slapen. Er is niets gemeld over hun lot. De Financial Times meldde gisteren dat Griekenland gedreigd zou zijn uit de Schengenzone voor vrij reizen te worden gezet als het de grensbewaking niet snel op orde brengt. Naar schatting zijn dit jaar zo’n 7.000 migranten via Griekenland illegaal de EU binnengekomen.