Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Doden bij schietpartij in Californië, mogelijk drie schutters gevlucht in SUV

In de Californische stad San Bernardino heeft gisteravond een schietpartij plaatsgevonden waarbij meerdere slachtoffers zijn gevallen, meldde CNN. Gisteravond heerste er nog erg veel onduidelijkheid over het aantal slachtoffers en de daders. Volgens hulpverleners ter plekke zijn er zeker drie doden gevallen en 20 gewonden. Een woordvoerder van de politie in San Bernardino meldt dat het om meerdere schutters gaat in militaire uniformen. De schietpartij vond plaats bij het Inland Regional Center, een gebouw van drie verdiepingen waar een afdeling van de sociale dienst is ondergebracht. De daders betraden volgens een getuige de ruimte waar een conferentie werd gehouden en openden het vuur met geweren. Op de tweede etage van het gebouw is een verdacht pakket gevonden, dat met een robot wordt onderzocht. Diverse ooggetuigen meldden aan de nieuwszender dat het om drie schutters zou gaan die uit het kantoor zijn gelopen en vluchtten in een zwarte SUV. San Bernardino is een stad met 200.000 inwoners.

President Barack Obama en de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton lieten in een reactie weten de schietpartij „niet als normaal te accepteren”. Obama zegt in een reactie dat de politiek „partijoverstijgend” iets moet doen tegen deze vorm van geweld. Dagelijks komen er in de VS mensen om door schietgeweld. (NRC)