Verdachte Californische schietpartij liep kwaad weg van feest

De 28-jarige Syed Farook zou eerder dit jaar naar Saoedi-Arabië zijn gereisd. Hij keerde toen terug met een echtgenote.

Ooggetuigen van de schietpartij houden elkaar vast buiten het Inland Regional Center. Foto Mike Nelson / EPA

Een van de verdachten van de schietpartij van woensdag in de Californische stad San Bernardino, die aan zeker 14 mensen het leven kostte, liep eerder op de dag boos weg bij een bedrijfsfeestje. Dat heeft politiechef Jarrod Burguan laten weten, meldt persbureau AP.

De 28-jarige Syed Farook keerde even later samen met zijn vrouw terug naar het bedrijfspand in het Inland Regional Center, beiden gemaskerd en gekleed in militair uniform. Vervolgens begon het tweetal minutenlang te schieten.

Saoedi-Arabië

Farook reisde eerder dit jaar naar Saoedi-Arabië. Hij keerde terug met een echtgenote, de 27-jarige Tashfeen Malik, met wie hij gauw een kind kreeg. Dat heeft een collega van de verdachte gezegd, meldt AP.

Farook was ongeveer een maand weg, aldus collega Patrick Baccari. Farook vertoonde na zijn terugkeer volgens Baccari geen verdacht gedrag. Malik zou volgens Baccari apotheker zijn geweest.

Farhan Khan, de zwager van Farook, zei “geschokt” te zijn en “geen idee te hebben waarom hij zoiets zou doen”, meldt AP. Hij betuigde na de aanval medeleven aan de nabestaanden.

Echtpaar enige schutters

Media spraken gisteravond van drie verdachten, van wie twee zouden zijn gedood en een zou zijn aangehouden. Later bevestigde de politie dat het echtpaar de enige schutters waren.

Farook en Malik hadden beiden een geweer en een pistool bij zich. Bij de aanval kwamen zeker 14 mensen om het leven. Nog eens 17 personen raakten gewond. De FBI heeft nog geen idee of er sprake is van een terroristische aanslag, maar dit wordt niet uitgesloten. President Obama veroordeelde het geweld en riep opnieuw op om de wapenhandel in de Verenigde Staten aan banden te leggen:

“We moeten nooit denken dat dit gewoon iets is dat gewoon gebeurt, want het gebeurt niet met deze regelmaat in andere landen.”

De schietpartij is de dodelijkste sinds december 2012 toen een schutter twintig mensen, voornamelijk kinderen, doodde bij de basisschool Sandy Hook Elementary School in Newtown. Het was dit jaar al de 355e mass shooting: een schietpartij waarbij ten minste vier doden of gewonden vallen

    • Casper van der Veen