Tusk: zet migrant 18 maanden vast

Migranten die illegaal naar Europa reizen moeten tot 18 maanden worden vastgezet als dat nodig is om hun identiteit vast te stellen. Dat heeft Europees ‘president’ Donald Tusk gezegd in een interview met enkele Europese kranten. Volgens Tusk moet Europa de grote toestroom van migranten stoppen. Dat is volgens de Pool geen kwestie van te weinig solidariteit, maar van te weinig capaciteit. In de meeste gevallen gaat het volgens hem niet om oorlogsvluchtelingen, maar om economische migranten. Het veiligheidsrisico dat de stroom migranten vormt, moet volgens Tusk niet worden onderschat. Enkele daders van de aanslagen in Parijs zouden zijn gesignaleerd op de route die veel migranten nemen via Griekenland en de Balkan richting West-Europa. De EU-president benadrukt het belang van goede bewaking van de buitengrenzen van de Europese Schengenzone voor vrij reizen.

Slowakije stapte gisteren naar het Europees Hof van Justitie om de verplichte opname van vluchtelingen uit andere EU-landen aan te vechten. Premier Robert Fico kondigde deze stap al aan na de EU-top in september waarop hiertoe werd besloten. Slowakije zou 1.502 vluchtelingen moeten overnemen. Eurocommissaris Frans Timmermans zei destijds dat Slowakije niet onder de EU-verplichting uit kan, maar juristen denken dat de Slowaken een kans maken. De rechtszaak kan jaren duren. Eerder dit jaar zei Slowakije vrijwillig 200 vluchtelingen te willen opnemen, maar alleen christenen. Hongarije, Tsjechië en Roemenië stemden ook tegen de verplichte opname van vluchtelingen uit andere EU-landen. De nieuwe Poolse regering heeft intussen laten weten daar eveneens niet voor te voelen.

De Financial Times meldde gisteren dat Griekenland door andere EU-landen gedreigd zou zijn uit de Schengenzone voor vrij reizen te worden gezet als het de grensbewaking niet snel op orde brengt. Naar schatting zijn dit jaar al zo’n 780.000 migranten via Griekenland illegaal de EU binnen gereisd.